Onderzoek geeft meer zicht op paardensector

Geplaatst op vrijdag 10 juni 2022

De geschatte omzet in de paardensector in de Noord-Limburgse gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray in 2019 bedraagt 116 miljoen euro. De toegevoegde waarde wordt geraamd op 40 miljoen euro en de betaalde werkgelegenheid op 580 fte.

Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray en mede mogelijk gemaakt door de Stichting Limburg Paardensport, Gezondste Regio en Provincie Limburg. Voor het onderzoek zijn paardenhouderijen, toeleveranciers en dienstverlening, onderwijs, recreatie & toerisme en andere paard gerelateerde organisaties bevraagd.

Belang paardensector

‘Ik ben blij met het onderzoeksrapport’, zegt wethouder Wanten. ‘Als gemeenten waren we er al langer van doordrongen dat de paardensector, naast al het moois dat de sector biedt, ook economisch zeer belangrijk is. Dit onderzoek bevestigt dat en laat ons zien waar kansen liggen.’

Kansen

Uit onderzoek komt naar voren dat succes voor een groot deel te maken heeft met de ligging ten opzichte van Peelbergen Equestrian Centre in buurgemeente Horst aan de Maas en het vestigingsklimaat in algemene zin. Er liggen extra kansen als er meer samengewerkt wordt in de sector, de dienstverlening van gemeenten verbetert, paardenkennis bij gemeenten vergroot wordt en de paardensport inwoners meer betrekt bij de lokale ontwikkelingen.

Lees het volledige onderzoek op de website van het Mulier Instituut.