Dorpentour film Thuisland

Geplaatst op zaterdag 19 januari 2019

Op woensdag 23 januari 2019 start in Egchel de Dorpentour van ‘Thuisland’, het film- en fotoproject rond de Syrische familie Ishheibar die begin 2018 in Panningen kwam wonen. De komende maanden toeren film en expositie langs alle elf dorpen van Peel en Maas.

Met de film en foto’s willen we de integratie van vluchtelingen bevorderen. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis nemen van Thuisland. Alle inwoners krijgen daarom nu de kans om film en foto’s in hun eigen dorp (gratis) te gaan zien. Na afloop van de vertoning wordt er informeel nagepraat met een aantal betrokkenen. "De film zal weinig mensen onberoerd latent", zei burgemeester Delissen na afloop van de première, eind november 2018. 

Dorpentour film Thuisland

Van de meeste dorpen is bekend wanneer Thuisland te zien zal zijn.

  • Egchel, woensdag 23 januari 2019 om 19.30 uur
  • Baarlo, donderdag 24 januari 2019 om 19.30 uur
  • Panningen, woensdag 30 januari 2019 om 20.00 uur
  • Kessel, donderdag 14 februari 2019 om 19.30 uur
  • Kessel-Eik, vrijdag 22 februari 2019 om 19.30 uur
  • Helden, donderdag 28 februari 2019 om 19.30 uur
  • Beringe, zondag 24 maart 2019 om 11.00 uur
  • Meijel, vrijdag 26 april 2019 om 19.30 uur.

De datums voor Maasbree, Grashoek en Koningslust zijn nog niet bekend, maar daar zal Thuisland ook in maart of april te zien zijn. Alle voorstellingen vinden plaats in het gemeenschapshuis.

Poster van de film Thuisland

Een nieuw leven in Panningen

Thuisland ging eind november 2018 in première, voor tweemaal een volle zaal in DOK6. De film is gemaakt door de Horster filmmaker Ruud Lenssen en volgt de Syrische vluchtelingenfamilie Ishheibar. Vader, moeder en hun zes kinderen begonnen in november 2017 een nieuw leven in Panningen, na hun vlucht uit Syrië en vier jaar in een tentenkamp in Turkije. De camera volgt van dichtbij hoe de familie voorzichtig probeert zich hier aan te passen, met moeilijke én mooie momenten.

Bij de film hoort een foto-expositie met portretten van inwoners die de familie Ishheibar helpen in hun nieuwe leven, zoals buren, de schooljuffrouw, vriendjes van de kinderen en vrijwilligers van Vorkmeer. De foto’s zijn gemaakt door Maartje van Berkel uit Egchel.