Indienen private schulden voor gedupeerden toeslagenaffaire

Geplaatst op vrijdag 17 december 2021

Gedupeerde ouders en toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, hebben op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen. Als ouders en toeslagpartners kunt u vanaf 5 januari 2022, uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen indienen bij het online loket private schulden van SBN. Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld schulden die u bij een postorderbedrijf heeft, een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.  

Indienen private schulden

Vanaf 5 januari 2022 dient u uw private schulden online in via de website Sociale Banken Nederland. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt indienen.  

Het is erg belangrijk dat wanneer uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt, u dan uw private schulden voor die datum indient bij SBN. Als u de private schulden namelijk niet op tijd indient, kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen.

Wat u alvast kunt doen

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer informatie

Het is mogelijk om ondersteuning te krijgen. 

  • Bij het verzamelen van uw private schulden.
  • Bij het invullen van een private schuldenlijstformulier.
  • Bij het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden.

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van Sociale Banken Nederland of met de gemeente. Stuur een e-mail naar gemeente Peel en Maas, vermeld bij het onderwerp: private schulden kinderopvang toeslagenaffaire. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente via 077 306 6666. De gemeente is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur.