Senioren en Veiligheid: Babbeltrucs

Geplaatst op maandag 20 september 2021

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Babbeltrucs

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Oplichters proberen ook mensen aan de deur te laten pinnen. Ze kijken de pincode af en stelen vervolgens de pas waarmee ze geld van de rekening halen.

Tips babbeltruc

  • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.
  • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als je binnen iets gaat halen.
  • Pin nooit zomaar aan de deur als u niets besteld heeft waarvoor u moet afrekenen.
  • Geef een pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand u wilt helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met de pincode.

Telefonische babbeltruc

Oplichters benaderen mensen ook via de telefoon, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Mogelijk doen ze zich voor als de bank  en proberen dan te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms vragen ze zelfs om direct toegang te geven tot de computer. Banken vragen dit nooit. Wanneer u twijfelt, bel altijd zelf de organisatie die het betreft om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op;

Slachtoffer geworden

Bent u toch slachtoffer geworden? Meld het direct bij uw bank en laat uw pas blokkeren. Doe altijd aangifte bij de politie en mocht de oplichter nog in de buurt zijn, bel direct 112.

Webinars

Over verschillende onderwerpen waar senioren slachtoffer van kunnen worden zijn webinars (online uitzendingen) gemaakt. Catherine Keyl presenteert deze webinars. Deskundigen van onder andere de politie en de ouderenbonden bespreken tijdens elke webinar een specifiek fenomeen waar senioren slachtoffer van kunnen worden.

U kunt de webinars belijken op de website Maakhetzeniettemakkelijk