Voorkom verspreiding en download de CoronaMelder

Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020

In de strijd tegen corona is de app CoronaMelder ontwikkeld. Het doel is om de verspreiding van het virus te beperken, door gebruikers te waarschuwen als ze dicht bij iemand met corona zijn geweest. Het slagen van deze app is groter als veel mensen de app downloaden. Het gebruik van deze app is vrijwillig en de CoronaMelder voldoet aan strenge eisen, ook op het gebied van privacy en toegankelijkheid.

Gebruik van de CoronaMelder

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Dit verlaagt het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet. Hoe meer mensen CoronaMelder gebruiken, hoe meer mensen op deze manier een waarschuwing krijgen. Dit helpt om samen het coronavirus onder controle te krijgen. Installeer de CoronaMelder via de website van CoronaMelder.

CoronaMelder herkent andere gebruikers

CoronaMelder herkent andere telefoons met de app. Via bluetooth herkent de app andere telefoons in de buurt die ook de app gebruiken. Als u langere tijd dicht bij een andere gebruiker bent, slaat uw app de willekeurige code van de andere gebruiker op. CoronaMelder weet niet wie of waar u bent.

Besmetting melden in CoronaMelder

Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt de GGD met deze testuitslag. In dat gesprek vraagt de GGD of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier voor kiezen. De app van deze gebruiker stuurt dan de eigen willekeurige codes van de afgelopen dagen naar een centrale server.

Melding als u mogelijk besmet bent

Uw eigen app kijkt een paar keer per dag op de centrale server of er willekeurige codes staan die uw app herkent. Als dat zo is, dan bent u in de afgelopen tijd dicht bij een persoon geweest die besmet is met het coronavirus. Er is dan een mogelijkheid dat u ook besmet bent. Daarvan krijgt u een melding. U krijgt in de app ook advies wat u in dat geval het beste kunt doen om te voorkomen dat u het virus onbewust op anderen overdraagt.