Minister Van Nieuwenhuizen op bezoek in Baarlo

Geplaatst op donderdag 11 juli 2019

Op donderdag 11 juli 2019 bracht minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op uitnodiging van de regio een werkbezoek aan de Limburgse Noordelijke Maasvallei.

De minister bezocht verschillende plekken (o.a. Baarlo) in de regio en ging in gesprek met betrokkenen uit het gebied. Het bezoek helpt om later dit jaar een besluit te nemen over de dijkverleggingen. Dit is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Opgave

De huidige dijken aan de Limburgse Maas voldoen niet aan de wettelijke norm, de dijken moeten versterkt en verhoogd worden. Door het versterken van de dijken langs de Maas wordt het rivierbed smaller, waardoor de Maaswaterstand omhoog gaat. Op verzoek van het Rijk onderzoekt de regio of het mogelijk is om op een viertal plekken winterbed te behouden door de dijk te verleggen. Dit noemen we systeemmaatregelen.

Besluit in het najaar

In het najaar wordt een besluit genomen over de voorgenomen dijkverleggingen in Well, Arcen, Baarlo - Hout-Blerick en Thorn - Wessem. Dit is nodig om bewoners en bedrijven duidelijkheid te bieden na jaren van onzekerheid. En de dijken te kunnen versterken op de juiste plek.