Aandacht voor Afrikaanse Varkenspest

Geplaatst op woensdag 10 oktober 2018

Bij wilde zwijnen in de Belgische Ardennen is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Sinds 2014 komt de ziekte voor in verschillende EU-landen, zoals Polen, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen en Roemenië. 

De varkenshouders in Peel en Maas zijn zich bewust van de risico’s en nemen maatregelen om het virus buiten te houden. Daar hebben ze ook uw hulp bij nodig. Waarschijnlijk is het door menselijk handelen (besmet voedsel) in België terecht gekomen.


Wat kunt u doen? 

Neem geen vleesproducten mee uit besmette gebieden. Dit geldt voor iedereen die om wat voor reden dan ook naar Oost-Europa reist, zoals toeristen, vrachtwagenchauffeurs en zakelijke reizigers. Levensmiddelen kunnen de Afrikaanse Varkenspest  overbrengen.

Geef levensmiddelen nooit aan varkens en gooi deze ook niet ergens neer in de natuur of bij een (kinder-)boerderij. Gooi levensmiddelen alleen weg in afsluitbare afvalbakken. 

Mensen worden niet ziek van het virus. Meer informatie is te vinden op de website van het VWA. Hier zijn ook flyers in verschillende talen beschikbaar.