Verspreiding jodiumtabletten in Peel en Maas

Geplaatst op vrijdag 1 juni 2018

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Onze gemeente valt binnen de 100 kilometergrens van de kerncentrale Tihange in België. Kinderen tot 18 jaar hebben het meeste kans op schildklierkanker door radioactief jodium.

Vandaar dat in oktober 2017 het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport per post jodiumtabletten heeft verstrekt aan gezinnen met kinderen onder de 18 jaar. Inname is alleen nodig wanneer er radioactief jodium uit een kerncentrale verwacht of gemeld wordt.

In de media zijn de afgelopen tijd berichten verschenen over fouten bij de verstrekking van de jodiumtabletten in onze regio. Zo hebben niet alle gezinnen met kinderen tot 18 jaar uit Peel en Maas de jodiumtabletten ontvangen.

Heeft u kinderen onder de 18 jaar en in oktober 2017 niets ontvangen?

Dan kunt u alsnog de jodiumtabletten ophalen bij uw eigen apotheek of aan de balie van het Huis van de Gemeente in Panningen.

Let op: bij het Huis van de Gemeente krijgt u de jodiumtabletten gratis, bij de meeste apotheken moet u hiervoor een klein bedrag betalen.

Meer informatie over de jodiumtabletten vindt u op de website van de Rijksoverheid.