Taxus Taxi in Peel en Maas

Geplaatst op donderdag 31 mei 2018

Stichting Taxus Taxi bestaat uit een klein, hecht team dat zich vol enthousiasme en betrokkenheid inzet om taxussnoeisel in te zamelen voor de wereldwijde strijd tegen kanker. Taxus Taxi is uitgegroeid tot een professionele en betrouwbare stichting en steeds meer gemeenten sluiten aan om een bijdrage te leveren.

Start inzameling 4 juni 2018

Vanaf 4 juni 2018 kunt u via de website van Taxus Taxi of telefonisch via 085-489 63 50 een afspraak maken. De stichting haalt het snoeisel dan kosteloos binnen 24 uur bij u thuis op.

Zolang er onvoldoende taxusknipsels zijn, gaat de stichting door met inzamelen. Laat u voorafgaand aan het snoeien altijd goed informeren of de stichting op dat moment nog actief is. Op de website van Taxus Taxi vindt u altijd de laatste informatie.

Uitgiftepunten opvangzeilen vanaf 1 juni 2018

In 2017 heeft de gemeente Peel en Maas zich aangesloten bij Taxus taxi en we hebben twee uitgiftepunten. Vanaf  vrijdag 1 juni 2018 kunt u de opvangzeilen en de Taxus Taxi Tassen gratis afhalen zodat alle inwoners van Peel en Maas hun taxussnoeisel kunnen aanleveren. Met de Taxus Taxi Tassen wordt het knipsel schoon opgevangen en op een luchtige manier bewaard.

  • Milieupark - Industrieterrein 114 (zone 55) - Panningen, openingstijden milieupark
  • Welkoop - J.F. Kennedylaan 12A - Panningen.

Knipvoorwaarden

Als u wilt deelnemen aan de inzamelactie dan moet u voorafgaand aan het snoeien op de hoogte zijn van de knipvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn erg belangrijk omdat het snoeisel anders onbruikbaar is.

  • De stichting zamelt alleen eenjarige scheuten (maximaal 20-30 cm) van de Taxus Baccata in.
  • Het moet vrij zijn van takken, steen, zand en blad. Het opvangzeil en de Taxus Taxi Tas helpen hierbij.
  • Voorkom broei door een kuil in het midden van de gevulde tas te maken en druk het snoeisel niet aan.
  • Maak direct na het snoeien een afspraak zodat het snoeisel altijd vers is.

Kijk op de website van Taxus Taxi voor verdere uitleg en een instructievideo van de knipvoorwaarden.

Hoe herken ik de bruikbare en de niet-bruikbare taxus?

De Taxus Baccata is geschikt voor het geneesmiddel Taxol. Deze taxussoort komt in ruim 80% van de tuinen voor. De blaadjes zitten als vlakke vogelveertjes aan weerszijden van de takjes.

Taxus Taxi zamelt alleen de eenjarige scheuten in van de Taxus Baccata. Het taxussnoeisel (de scheuten) mogen een maximale lengte hebben van 20-30 centimeter,  en alleen afkomstig van een haag of struik die ieder jaar wordt gesnoeid.

Bij een haag die niet ieder jaar gesnoeid wordt ontstaat houtvorming. Helaas kan Taxus Taxi dat gedeelte van de taxushaag niet gebruiken. Ook hele taxusbomen of complete hagen wordt niet door Taxus Taxi opgehaald.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Pim Hillen, medewerker Wijk, Natuur en Landschap van de gemeente via e-mailadres pim.hillen@peelenmaas.nl