76 Arbeidsmigranten behalen certificaat

Geplaatst op vrijdag 14 juli 2017

Donderdag 13 juli 2017 hebben 76 arbeidsmigranten het certificaat ‘Nederlands als tweede taal’ uit handen van wethouder Raf Janssen ontvangen. Zij hebben hun certificaat behaald met het succesvol doorlopen van een cursus Nederlandse les.    

Cursus

De gemeente Peel en Maas heeft de cursus Nederlands als tweede taal aangeboden aan alle arbeidsmigranten die wonen en werken in Peel en Maas. De cursus bestond uit 40 lessen gedurende 20 weken. Voor de cursus is een kleine eigen bijdrage gevraagd die werd kwijtgescholden bij een aanwezigheid van 90 procent of hoger.

De gemeenten Horst aan de Maas, Venray en Venlo hebben dit initiatief ook omarmd. Arbeidsmigranten die wonen in deze gemeenten, maar werken in Peel en Maas konden ook meedoen.

Samenwerking met bedrijfsleven

Het bijzondere aan deze cursus Nederlandse les is de onconventionele aanpak om de groep arbeidsmigranten die werkzaam zijn in Peel en Maas te motiveren om deel te nemen. De deelnemers voor de cursus zijn dit keer via hun werkgever benaderd. Deze aanpak heeft een zeer hoge respons als resultaat gehad. Zowel de medewerkers als de werkgevers zijn erbij gebaat als de medewerker de Nederlandse taal goed beheerst.

Nederlandse les is belangrijk

De Nederlandse taal is niet voor iedereen even gemakkelijk te leren. De arbeidsmigranten die in Nederland werken komen vaak niet verder dan het basisniveau. Hiermee kunnen zij zich in het dagelijks leven vaak net redden. Het investeren van tijd en geld in het verder leren van de Nederlandse taal wordt meestal niet gedaan. Op de werkvloer, voor een doktersbezoek of tijdens een oudergesprek op school is deze kennis wel nodig.