Subsidieregeling voor afkoppelen regenpijp

Geplaatst op maandag 29 mei 2017

Vandaag, 29 mei 2017 geven Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg het startsein voor de regionale Waterklaarcampagne ‘Het regent pijpestelen’, koppel je regenpijp af en ontvang subsidie. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onze inwoners, bedrijven en woningbouwverenigingen om zo bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast en duurzaam waterbeheer te bevorderen.

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. Wethouder Arno Janssen, lid van de stuurgroep Waterpanel Limburg roept iedereen op om mee te doen: “Duurzaam waterbeheer is steeds belangrijker. Ook wij kunnen ons steentje bijdragen. Deze subsidieregeling is een unieke stimulans, samen maken wij in Peel en Maas het verschil.”

Peel en Maas Waterklaar

Waterklaar houdt in dat de regenpijp wordt afgekoppeld van het vuilwaterriool. Het regenwater wordt in eigen tuin opgevangen waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkomt dit dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenloopt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Komt u in aanmerking?

Inwoners die hun regenpijp afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidieregeling. De voorwaarden zijn eenvoudig en de hoogte van het subsidie is de moeite waard. Op de website www.waterklaar.nl staan veel tips over de mogelijkheden en het waarom.