Aanmeldingen overtreft verwachting

In maart 2023 zijn inwoners van de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray opgeroepen mee te doen en meetapparatuur in hun tuin op te hangen. Aan deze oproep is goed gehoor gegeven. In totaal hebben we 160 aanmeldingen ontvangen.

‘Dat is een fantastisch aantal’ zegt RUD Zuid Limburg. Het is ook mooi om te zien dat de aanmeldingen goed verdeeld zijn over het grondgebied van de drie gemeenten. Enige nadeel van zo veel aanmeldingen is dat we inwoners teleur moeten stellen. We hebben binnen dit project ongeveer 40 meetapparaten beschikbaar.

Verdeling

Op dit moment wordt gewerkt aan een verdeling over de 3 gemeenten. Zodra duidelijk is waar de meetapparaten geplaatst worden, krijgt iedereen die zich aangemeld heeft een brief. Eerst versturen we de brieven naar de inwoners die een meetkasje ontvangen. Mocht iemand zich afmelden, dan gaan we op zoek naar een alternatieve locatie. Daarna krijgen inwoners die helaas niet geselecteerd zijn een brief.

Vaak een meetpunt in de buurt

In veel gevallen komt er in de buurt van de adressen die niet geselecteerd zijn, een meetkastje te hangen. Aan de hand van dit meetpunt kan iedereen de resultaten in de buurt toch goed blijven volgen. De data van alle sensoren kan iedereen bekijken op de website Samenmeten

Vragen via aanmeldformulier

Op het aanmeldformulier was de mogelijkheid om opmerkingen te maken. Veel mensen hebben een reden doorgegeven waarom ze graag een meetapparaat in hun tuin willen hangen. Bijvoorbeeld omdat ze aan een drukke weg wonen, er houtkachels in hun omgeving branden, ze in de buurt van bedrijvigheid wonen of zelf gezondheidsklachten hebben. Inwoners die extra informatie opgevraagd hebben krijgen dit toegestuurd. Wij hebben ook verschillende vragen ontvangen.

  • Kan de meetapparatuur gifstoffen en vliegtuigen meten?
    • De sensoren kunnen fijnstof, temperatuur en luchtvochtigheid meten. Andere stoffen kunnen niet gemeten worden.
  • Is voor het aansluiten van de meetapparatuur elektriciteit nodig. Wat is het verbruik en wordt dit vergoed?
    • Ja, aansluiting op elektriciteit is nodig. Het verbruik is laag, ongeveer 2 Kwh, De kosten voor stroom worden niet vergoed.