Meijel - Opening Wegh van Meijl op Seven

Opening van de Wegh van Meijl op Seven (WvMoS) en boekpresentatie De Gouden Peelhelm. Tijdens de opening is het nieuwe boek De Gouden Peelhelm en een uitgebreide routekaart gebaseerd op een topografische kaart van 1894 verkrijgbaar.

Wandel en fietsroute

Dit project is een belangrijke toevoeging aan de Limburgse cultuur en in bijzonder voor die van de gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas. Het betreft een nieuwe historisch en educatieve wandel / fietsroute die is gebaseerd op een oude sage door het Limburgse Peellandschap.

De route met een lengte van ruim 21 km. is gemarkeerd met 10 zware basaltzuilen op een onderlinge afstand van een oude Romeinse Meijl van 1479 m. In iedere zuil is een vergulde afbeelding van de Romeinse Peelhelm te zien, uitgehouwen in de steen met de tekst: WEGH VAN MEIJL OP SEVEN.

Alle zuilen dragen een volgnummer met een Grieks Romeins cijfertype van I tot X. De te volgen route is op elke zuil aangegeven met een dubbele richtingspijl. Het beginpunt is gelegen bij de St. Willibrordusput, hier grenzen sinds oude tijden vier gemeenten en twee provincies aan elkaar.

Het is nu nog steeds de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Hier is het vertrekpunt en de WvMoS eindigt in de St.Fabianus en St.
Sebastianus kerk van Sevenum. In de kerk staat de tiende en laatste zuil. De route ligt in haar geheel op Limburgs gebied..D

De wandelroute bedraagt ruim 21 km. en herinnert aan de vele Romeinse vondsten in een vrij klein deel van het ooit gigantisch groot Peelgebied. Deze vondsten zijn deels gedaan op Noord-Brabants en deels op Limburgs gebied, allemaal in de nabijheid van de WvMoS.
De meest bekende vondsten zijn de Gouden Peelhelm en de sierschijf van Helden. Het contour van de Gouden Peelhelm is als logo gebruikt bij de route-aanduiding.

Kijk voor meer informatie op de website De wegh van Meijel op Seven.

Datum

Zondag 11 oktober 2020 08:00 uur - maandag 12 oktober 2020 17:00 uur

Locatie

St. Willibrordusput aan de Kalishoek/Hof te Meijel