HAL9 in Panningen officieel geopend

Geplaatst op dinsdag 25 juni 2024

Op 20 juni 2024 is HAL9 officieel geopend. Na meer dan een jaar verbouwen, samen met deelnemers, is dit nu een laagdrempelige plek om te ontmoeten, oriënteren, ontwikkelen en ondernemen.

De bijeenkomst werd geopend door Ayham Mardini, die jaren geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht is. Eenmaal aangekomen in Nederland is hij gestart met inburgering en een opleiding om vervolgens voor onze gemeente aan de slag te gaan. Nu heeft hij zijn eigen onderneming. Hij illustreerde welke uitdagingen een statushouder moet trotseren. En dat is niet alleen de taalbarrière.

Hierna vertelde Vanessa van Rhee van Neptunus in Kessel wat HAL9 voor hun onderneming betekent. Neptunus laat onderdelen in HAL9 maken en hoopt daarnaast deelnemers te ontmoeten die wellicht voor ze kunnen werken. Een inspirerend verhaal dat hopelijk meer ondernemers aanzet om eens bij HAL9 te informeren.

Tot slot kwam wethouder Tijs van Lierop (Werk en inkomen) aan het woord. Hij gaf aan trots te zijn op HAL9 en hoe dit tot stand is gekomen. Met wethouder Erik Nijssen (Vitale Gemeenschappen) gaf hij het officiële startsein, dit alles onder begeleiding van Bo van Lier.

HAL9 is de plek in Peel en Maas voor inwoners om basisberoepsvaardigheden te leren, om spullen te ruilen of koffie te drinken. Ook worden er Nederlandse taallessen verzorgd voor onze nieuwe inwoners die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen.

Kijk voor meer informatie op de pagina HAL9 ontwikkelen en ontmoeten.