Een koele tuin in de zomer

Geplaatst op woensdag 12 juni 2024

Deze zomer graag nog een koele tuin? Ga dan nu al aan de slag en vervang steen door groen.

Stenen houden veel warmte vast. Tijdens een warme zomerdag kan het in stedelijk gebied 8 graden warmer zijn dan in een gebied met veel groen. Planten, bloemen, struiken en vooral bomen zorgen voor verkoeling. Ze verdampen water en zorgen bovendien voor schaduw. Dus hoe meer groen, hoe beter.

Een groen dak

Op een zomerse dag wordt een groen dak ongeveer 30 graden warm. Een zwart bitumen dak kan meer dan 70 graden worden. In huis wordt het sneller warm. Groene natuurdaken, retentiedaken en sedumdaken houden niet alleen de warmte buiten, maar dragen ook bij aan het vasthouden van regenwater bij piekbuien.

Meer informatie

Bekijk de pagina Afkoppelen hemelwater en de website Waterklaar voor voorbeelden om uw tuin af te koppelen en te vergroenen. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.