Terugblik op inloopbijeenkomst noodopvang asielzoekers

Geplaatst op donderdag 7 maart 2024

Maandag 4 maart 2024 zijn de eerste bewoners van de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers op de locatie in Maasbree aangekomen. Inmiddels wonen er 280 personen waaronder veel gezinnen met kinderen, stellen en alleengaande volwassenen. De meeste bewoners op deze locatie komen uit Syrië, Turkije, Irak, Jemen en Colombia. Daar zijn ze niet veilig vanwege oorlog of door hun politieke achtergrond, geaardheid en/of geloofs- of levensovertuiging. De mensen die in de tijdelijke noodopvang in Maasbree zitten, wachten op besluitvorming in hun proces voor een verblijfsvergunning.

Terugblik op inloopbijeenkomst 2 maart 2024

Zaterdag 2 maart 2024 waren ruim 100 geïnteresseerden aanwezig bij de inloopbijeenkomst op de tijdelijke noodopvanglocatie Maasbree. Naast een rondleiding konden bezoekers vragen stellen aan het COA, politie, gemeente Peel en Maas en KaFra Housing. Onderwerpen die veel aan bod kwamen, lichten we hieronder toe.

Wat zijn de dagelijkse activiteiten van de bewoners?

De mensen in de noodopvang mogen zich vrij bewegen, net als Nederlanders. Ze mogen dus buiten wandelen, fietsen, reizen, enzovoorts. Op de locatie leven ze zelfstandig. Ze maken hun verblijfruimte schoon, doen boodschappen, de was en verzorgen hun kinderen. Ook zijn er gesprekken met bijvoorbeeld de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk.

Waar gaan de kinderen naar school?

De kinderen die leerplichtig zijn, gaan naar school. De gemeente is in overleg met het COA en de onderwijsinstellingen om te bekijken waar de kinderen naar school gaan.

Wat doet het COA?

Het COA verzorgt begeleiding en opleiding over allerlei onderwerpen aan de bewoners van de noodopvanglocatie. Daar maakt veiligheid een belangrijk onderdeel van uit, maar ook de omgangsvormen die we in Nederland hanteren. Zo worden de bewoners direct meegenomen in de leefvormen in Nederland. Bewoners volgen speciale programma’s om zich voor te bereiden op hun toekomst.

Hoe is de veiligheid geregeld?

Met het COA, politie en de gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas zijn duidelijk afspraken gemaakt over veiligheid op en rondom de locatie. De noodopvanglocatie is een zogenoemde aandachtlocatie. Dit betekent dat er vanuit de politie met voorrang wordt gehandeld als er een melding binnenkomt. Op de locatie is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Het COA zet straatcoaches in die preventief toezicht houden in de directe omgeving.

24/7 bereikbaar voor vragen, klachten of zorgen

Heeft u vragen, klachten of zorgen over de noodopvang van asielzoekers in Maasbree? Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van het COA op de locatie. Dit kan via telefoonnummer 06 2788 9955. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. U kunt ook mailen naar maasbreeno@coa.nl of naar de receptie van de opvanglocatie lopen als u iemand wilt spreken.

Informatie op de website van gemeente Peel en Maas

Op de pagina Noodopvang asielzoekers Maasbree vindt u meer informatie over de noodopvang van asielzoekers in Maasbree. Bekijk ook de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Mail dan naar opvang@peelenmaas.nl.