Rik Beumers

Adviseur Duurzaamheid

Loopbaan

Juni 2023, toen ik midden in mijn afstudeerperiode zat, zag ik online de vacature voor de functie Adviseur Duurzaamheid. De vacature omschreef precies waar ik naar op zoek was: de kans om een bijdrage te leveren op het gebied van duurzaamheid, een fijne afwisseling tussen werken op kantoor en contact met de gemeenschap en ruimte voor eigen invulling van mijn werkdag en werkzaamheden.
September 2023, bijna direct na mijn afstuderen, ben ik bij Peel en Maas gestart.

Werken voor de gemeente Peel en Maas

'Werken bij de gemeente, is dat wel iets voor mij?' Hoewel de vacature precies omschreef waar ik naar op zoek was, moet ik bekennen dat deze gedachte wel eens door mijn hoofd is gegaan.

Achteraf ben ik heel blij dat mij dit niet heeft tegengehouden om te solliciteren. Peel en Maas is een gemeente waar je veel ruimte krijgt, taakvrijheid hebt, er hard wordt gewerkt, maar waar daarnaast voldoende mogelijkheden zijn voor informeel contact met collega’s. De clichés over ambtenaren gelden in ieder geval niet voor Peel en Maas.

Mijn werkzaamheden zijn divers. Zo werk ik samen met onze partner van het Energie Adviescentrum aan de uitvoering van subsidieregelingen en sluit ik aan bij overleggen over nieuwe woningbouwplannen waarbij ik mijn kennis inbreng. Ook adviseer ik collega’s over de ontwikkelingen en actualiteiten op het gebied van duurzaamheid, en werk ik samen met collega’s van buurgemeenten aan duurzaamheidsopgaven die op provinciaal niveau aangepakt worden. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat veel initiatieven uit de gemeenschap komen. Ik zet me dan ook graag in om deze initiatieven vooruit te helpen.

De meeste voldoening haal ik uit het feit dat ik op een positieve manier bijdraag aan de lokale gemeenschap en tegelijkertijd aan de toekomstbestendigheid van het leven in Peel en Maas.

Als starter op de arbeidsmarkt heb je de tijd nodig om goed te kunnen landen in een organisatie. Gelukkig heb ik hier voldoende ruimte voor gekregen. Ik heb veel aan de tips en verhalen van ervaren collega’s gehad. Hier merkte ik al snel aan dat de sfeer goed is en collega’s bereid zijn je wegwijs te maken in de organisatie. Daarnaast is er ook een leerplatform: de Peel en Maas Academy. Daar staat veel informatie op. Dit biedt mij de mogelijkheid trainingen en cursussen te volgen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Je krijgt de ruimte in Peel en Maas, vervolgens is het aan jou om deze aan te grijpen en te beleven.

Rik Beumers

Meer verhalen over werken bij Peel en Maas