Gemeenteraad
De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente. Elke 4 jaar kiezen de inwoners van de gemeente de raadsleden. De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.
Taken van de gemeenteraad
De gemeenteraad neemt in hoofdlijnen de besluiten over het beleid in de gemeente. Daarna voert het college van burgemeester en wethouders dit beleid uit. Het college stelt maatregelen voor en zorgt dat het vastgestelde beleid wordt uitgevoerd.
De gemeenteraad kijkt achteraf of het college het werk goed heeft gedaan en binnen het afgesproken budget is gebleven. De raad controleert dit aan de hand van onder andere de begroting en het jaarverslag
Vergaderwijze en raadsinformatie
Het college bereidt nieuw beleid en raadsbesluiten voor, overlegt met de gemeenteraad en informeert deze over de voortgang. Voorstellen worden twee keer besproken:
- In de commissievergadering, waar wordt bepaald of het voorstel zonder debat (hamerstuk) of met debat (bespreekstuk) naar de raadsvergadering gaat.
- In de raadsvergadering wordt het definitieve besluit genomen.
De vergaderingen zijn openbaar en online te volgen via de website Peel en Maas bestuurlijke informatie (Deze link gaat naar een externe website). Vergaderdata, agenda’s en documenten zijn ook online beschikbaar.
Spreekrecht
Tijdens de commissievergaderingen en de raadsvergaderingen kunt u uw mening geven over een onderwerp, met uitzondering van:
- het vragenuur, de mededelingen, de toezeggingenlijst en afdoeningslijst moties, de besluitenlijst en de lijst met ingekomen stukken
- benoemingen, voordrachten of aanbevelingen van personen.
De deelnemers aan de vergadering mogen u een korte, duidelijke vraag stellen. Er is geen discussie tussen u en de deelnemers. In zowel een raadsvergadering als een commissievergadering mag u maximaal 5 minuten spreken.
Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht, neem dan uiterlijk 24 uur voor de vergadering contact op met de griffie via griffie@peelenmaas.nl of telefonisch via 077 306 6666.
Raadsleden en politieke partijen
In de gemeenteraad zitten 27 raadsleden van 5 politieke partijen. Ze vertegenwoordigen samen alle inwoners van de gemeente.
Burgercommissieleden en hun rol
Burgercommissieleden ondersteunen de raadsleden en fracties. Ze zijn lid van een fractie en leggen ook een eed of belofte af. Hoewel ze niet gekozen zijn, hebben burgercommissieleden bijna dezelfde rechten als raadsleden. Ze mogen tijdens commissievergaderingen namens hun fractie spreken over bepaalde onderwerpen en helpen zo mee met de voorbereiding van de raadsvergadering.
Ze mogen echter niet meebeslissen of deelnemen aan bepaalde commissies, zoals de vertrouwenscommissie.