Lees voor Translate

Definitief plan uitbreiding kwelgeul langs de Maas tegenover Kessel

29 mei 2025

Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het ecologisch herstel van de Maas. In het gebied De Weerd-Reuver tegenover Kessel staat het verlengen en verbreden van de kwelgeul op het programma. Het definitieve projectbesluit hiervoor is vastgesteld en ligt nu voor een laatste keer ter inzage.

Door menselijk ingrijpen is er door de jaren heen veel veranderd aan het Maaslandschap. Dat heeft niet altijd goed uitgepakt voor het waterleven. De herstelmaatregelen zorgen voor meer leefgebied voor de flora en fauna die thuishoren in en langs de rivier. Een belangrijke basis daarvoor is de Europese Kaderrichtlijn Water. Die heeft als doel de kwaliteit van onze oppervlaktewateren te verbeteren en beschermen.

Kwelnatuur

Het grootste gedeelte van de uiterwaard ten westen van Reuver in de zuidelijke Zandmaas valt onder de gemeente Beesel. Echter behoor een klein stukje tot de gemeente Peel en Maas. Dit is historisch zo gegroeid. Hier bevindt zich het restant van een oude Maasloop die deels nog water bevat en is begroeid met wilgen en moerasvegetatie. Het gaat hier om zogenoemd kwelwater. Dat is grondwater dat afstroomt uit de naastgelegen hogere terrasrand en op lage delen omhoog kwelt. Daar horen bijzondere planten en dieren thuis die van zuiver, stilstaand en mineraalrijk water houden. Kwelmilieus zijn karakteristiek voor de Zandmaas tussen Roermond en Mook, ook wel de Terrassenmaas genoemd.

Verlengen en verbreden

Het dichtgegroeide deel van de Geul De Weerd-Reuver wordt zo ingericht dat er nog meer natte natuurwaarde ontstaat. Daarvoor wordt de geul in zuidwestelijke richting verlengd en langs het wilgenbosje breder gemaakt. Ook wordt de waterloop aan de noordzijde doorgetrokken naar de Maas om daarop af te wateren via een al aanwezige drempel. Door die drempel hoger te maken, kan het water uit de geul straks wel de Maas in stromen als dat nodig is, maar andersom kan dat niet. De verhoogde drempel dient tegelijkertijd als golfbreker voor scheepsgolven. Zo blijft de rust voor het waterleven in de monding gewaarborgd.

Projectbesluit vastgesteld

Eerder heeft het Ontwerp-Projectbesluit ter inzage gelegen. Daarop zijn twaalf zienswijzen binnengekomen. In de reactienota staat hoe deze zijn verwerkt. Het definitieve Projectbesluit ligt van woensdag 28 mei 2025 tot en met dinsdag 8 juli 2025 ter inzage op de website Platform Participatie (Deze link gaat naar een externe website). Daar staat ook de reactienota. In deze periode is het mogelijk beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Op de website leest u hoe dat werkt. Dit geldt ook voor de andere zes maatregelen die onder ditzelfde besluit vallen: Geul Hansummerweerd-Oude Maasarm en vijf maatregelen in de noordelijke Grensmaas.

De stukken zijn ook in te zien bij het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). U kunt daarvoor een afspraak maken via 088-797 48 80.

Vragen of meer informatie