Inwoners Peel en Maas denken graag mee over gemeentelijke onderwerpen
2 mei 2025
Inwoners van de gemeente Peel en Maas willen actief betrokken worden bij gemeentelijke onderwerpen zoals veiligheid in de gemeente, woningbouw en de inrichting en onderhoud van straten en pleinen. Jongere inwoners van 17 tot 30 jaar vinden dit minder belangrijk dan oudere inwoners. Sport is juist een onderwerp waar vooral jongeren over willen meedenken.
Over onderwerpen zoals veiligheid willen inwoners vooral informatie ontvangen van de gemeente. Over andere onderwerpen willen inwoners ook actief meedenken of meebeslissen, zoals over de toekomst van het buitengebied, de inrichting en onderhoud van straten en pleinen, onderwijs en jeugd(zorg). Inwoners denken graag mee via een digitale vragenlijst of tijdens een fysieke bijeenkomst en ontvangen het liefst informatie over onderwerpen via sociale media en de digitale nieuwsbrief van de gemeente.
Verder willen inwoners op een laagdrempelige, duidelijke en persoonlijke manier betrokken worden bij gemeentelijke onderwerpen. Ze vinden het belangrijk vooraf te weten waarover ze mee kunnen denken en wat er met hun inbreng gebeurt. Meedenken moet op verschillende manieren mogelijk zijn, zowel online als fysiek, en communicatie moet afgestemd zijn op de doelgroep. De terugkoppeling van de uitkomsten van een onderzoek moet snel, transparant en via passende kanalen verlopen. Hierbij is het belangrijk dat de gemaakte keuzes, bijvoorbeeld waarom een reactie wel of niet is meegenomen in de plannen, worden toegelicht. Ook waarderen inwoners het als resultaten zichtbaar worden gemaakt en er ruimte is om betrokken te blijven, bijvoorbeeld via updates of bijeenkomsten.
Onderzoek
Het bovenstaande blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een student van de opleiding Commerciële Economie in opdracht van team Communicatie van gemeente Peel en Maas. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een online vragenlijst, die door 588 mensen is ingevuld. Dit aantal is voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de mening van de inwoners van Peel en Maas. In de vragenlijst konden inwoners aangeven of zij verder over dit onderwerp in gesprek wilden gaan met de gemeente. Dit heeft geleid tot 2 groepsgesprekken, waarbij inwoners in groepjes hebben gebrainstormd over het onderwerp. Aan deze groepsgesprekken hebben 21 inwoners deelgenomen.
Vervolg
Het onderzoek heeft voor gemeente Peel en Maas goede inzichten opgeleverd in de participatiebehoeften van inwoners. Ook maakt het onderzoek duidelijk welke punten de gemeente kan verbeteren om beter tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van inwoners bij het informeren, meedenken en meebeslissen over gemeentelijke onderwerpen.
De uitkomsten van het onderzoek worden gedeeld binnen de gemeentelijke organisatie om van te leren voor volgende participatiemomenten. De behoeftes en leerpunten die naar voren zijn gekomen uit het onderzoek worden zo goed mogelijk toegepast in de uitvoering. Per project wordt bekeken wat er mogelijk is. Ook wordt bij projecten regelmatig om feedback gevraagd. Zo kan de aanpak ook in het vervolg worden aangepast waar nodig en mogelijk.