Ontwikkelingen Peel en Maas 2022-2026
7 november 2024
In juni 2022 is het college van burgemeester en wethouders begonnen aan deze bestuursperiode. We zitten nu ongeveer halverwege de periode 2022 – 2026. Een goed moment om eens te kijken naar een aantal ontwikkelingen in de gemeente Peel en Maas.
Hoe staat het bijvoorbeeld met de woningbouw in Peel en Maas? Op welke manier draagt de gemeente bij aan bestaanszekerheid? En hoe zorgen we samen voor een veilig Noord-Limburg? De burgemeester en de wethouders vertellen het u.
We zitten halverwege de bestuursperiode 2022-2026. Een goed moment om eens te kijken naar een aantal ontwikkelingen in Peel en Maas. Kijk jij met ons mee?
Goed wonen in Peel en Maas
Er zijn in heel het land meer woningen nodig. Ook in Peel en Maas. De afgelopen jaren zijn er al veel nieuwe woningen gerealiseerd.
Ja, we zijn bezig met de broodnodige inhaalslag op de woningmarkt. De afgelopen jaren zijn er zo'n 1000 woningen bijgekomen. Het is ongeveer heel Koningslust en Egchel bij elkaar. Willen we dat tekort op die woningmarkt, wil je dat inlopen, dan moeten we dat kunstje nog een keer waarmaken. En omdat we zelf als gemeente geen woningen bouwen, zijn we afhankelijk van partners. Die zoeken we daarbij en dat lukt gelukkig. En hier in Panningen is dat extra goed gelukt.
Op deze plek hebben wij 39 woningen getransformeerd, dus het voormalige Rabobank gebouw, en daarnaast hebben we 19 appartementen nieuw ontwikkeld, ook met een nieuw bestemmingsplan. En die appartementen zijn bestemd voor de middenhuur. In het gebouw van de transformatie 39 appartementen. 75% van de mensen die daar wonen zijn inwoners van gemeente Peel en Maas.
Daarnaast zien we ook eigenlijk heel mooi is dat heel veel jongeren die gestudeerd hebben in een grote stad in Nederland toch weer terug willen naar de gemeente Peel en Maas en nu ook hier een nieuwe thuis vinden. Dus dat is eigenlijk heel mooi en de leeftijdscategorie van mensen die hier komen. Het is jong, de jongste is 20 jaar en de oudste is 33 dus een heel mooi jong publiek eigenlijk die hier achter ons in dit mooie gebouw woont.
Julissa is een van de bewoners. Ze zocht al langer een eigen plek en is blij dat ze het in Panningen gevonden heeft.
Ik ben Julissa en ik kom eigenlijk oorspronkelijk uit Grashoek. Ik woonde daar bij mijn ouders. Ik woonde best wel buiten af, dus in een boerderij en ik was echt op zoek naar een woning, dus vandaar dat ik hier terecht ben gekomen. Het sprak mij voornamelijk aan vanwege de locatie, ook wel, heel centraal gelegen. Dicht bij mijn familie, mijn vrienden, bij het werk en mijn sport gelegenheden en ook omdat het nieuwbouw is. Dus het is wel. Het is allemaal fris en het is ruim dus vandaar.
Waar zijn we het meest trots op? Eigenlijk toch het, het geheel, het proces wat je met de gemeente hebt gevoerd. Dat je woningen toevoegt, toevoegen waar binnen de gemeente Peel en Maas behoefte aan is. En eigenlijk gewoon dat het gewoon prettig werken was. Dat je gewoon zegt van als ik iemand nodig heb, ook van de gemeente. Ik bel, je komt in contact, stuur je mail, je krijgt reactie en dat je altijd hetzelfde doel hebt. En ja, wij vinden dat zeker in de tijd waar we nu zitten. We komen bij heel veel gemeentes en dan springt Peel en Maas er positief boven uit. Ja, dat is voor ons echt heel fijn en daar zijn we heel trots op dat we dat samen hebben kunnen bereiken.
Deze partner laat zien dat het kan op deze top locatie hier in Panningen. Betaalbare woningen realiseren voor onze jongeren. Door een slimme combinatie van en verbouw en nieuwbouw. Echt een top aanwinst voor Panningen en voor heel Peel en Maas.
Ja ik ben er echt heel blij mee. Het is voor mij echt een uitkomst dat dit hier gekomen is, dus ik ben er heel blij mee dat ik nu eindelijk mijn eigen plekje heb gevonden. Ja.
Geschiedenis is de toekomst
Het museum Peel en Maas vertelt de geschiedenis van Peel en Maas. In verschillende ruimtes is er aandacht voor de rijke historie. Guus Hovens is de combinatiefunctionaris en heeft als doel het museum nog meer op de kaart te zetten en een educatie programma ontwikkelen.
Nou ja, ik hou me eigenlijk bezig met een heleboel dingen. Ik ben hier een jaar of 5 geleden begonnen en ik hou me vooral bezig dus met het bedenken van activiteiten.
Vooral gericht op kinderen en het opzetten van educatieve programma's. Dat vooral. En daarnaast denk ik ook mee met het opzetten van nieuwe tentoonstellingen, tijdelijke tentoonstellingen en vaste tentoonstellingen, zoals de ruimte waar we nu in staan over de Middeleeuwen. En dat is een voorbeeld van een tentoonstelling die we hebben ingericht met veel oog voor interactie. Veel gericht op kinderen. Waar we ook een heel educatief programma omheen hebben opgezet.
Het museum is vooral interactiever geworden, het is meer gericht op kinderen. We hebben een boel activiteiten opgezet met kinderen, we hebben de contacten met de scholen hebben we aangehaald, dus met de basisscholen. Daar is onder andere een educatief programma voor de Tweede Wereldoorlog uitgerold en voor de Middeleeuwen. Daarnaast zijn verschillende succesvolle activiteiten opgezet, bijvoorbeeld met de Heldense Schans.
De combinatiefunctionaris is natuurlijk een product wat wij samen met de gemeente in het leven kunnen hebben en stellen. Want ja, de gemeente is daar toch eigenlijk de financiële ader die dus zorgt dat wij dit kunnen doen en daarna gaat die culturele functionaris, de combinatiefunctionaris, die gaat zichzelf eigenlijk waarmaken door het verbinden van al die lijnen. Dus ja, de gemeente is toch wel een stimulerende factor daarin. Hebben we nodig zonder dat zou het niet lukken.
Achter alle mensen in Peel en Maas schuilen heel veel verhalen. En die verhalen van die mensen zijn vaak gestoeld op een stukje geschiedenis. En die geschiedenis, die heeft vervolgens weer vorm gekregen over hoe mensen zijn, hoe ze hun geloof hebben, hoe ze bepaalde rituelen hebben, en vooral ook hoe ze in de samenleving met elkaar omgaan. En dat is gewoon heel belangrijk om kinderen aan te leren. En hoe hebben wij gedacht en gemeend dat te moeten vormgeven?
Door een combinatiefunctionaris aan te stellen. En deze combinatiefunctionaris, die hebben wij verbonden aan het museum Peel en Maas, en het museum Peel en Maas werkt hierin samen met de Bibliotheek Peel en Maas en het onderwijs in Peel en Maas. En zo krijgt kunst en cultuur vervolgens weer nieuwe handvaten in de uitwerking, maar dan weer via onze kinderen in Peel en Maas en daar ben ik heel trots op.
De combinatiefunctionaris heeft zich dus bewezen. Er zijn nog volop plannen voor de toekomst.
Nouja, dat is enerzijds dus een aantal tentoonstellingen, dus onder handen nemen. Dus de Middeleeuwen tentoonstelling is daar een voorbeeld van.
En volgend jaar in het kader van 15 jaar Peel en Maas komt er een nieuwe Peel en Maas tentoonstelling. Daarnaast, wij hebben natuurlijk de tijdelijke activiteiten, die blijven natuurlijk doorlopen. We hebben verschillende dingen op stapel die we willen gaan organiseren.
En daarnaast natuurlijk, de educatieve projecten worden natuurlijk ook steeds verder uitgebreid en met name ook de samenwerkingsverbanden willen we steeds meer gaan opzoeken. Ook met diverse culturele partijen. We werken bijvoorbeeld al veel samen met de bibliotheek. Maar we willen kijken ja kunnen we niet ook nog meer samenwerken bijvoorbeeld met Pop Plaza of met DOK6 bijvoorbeeld.
De groei van het Pius Park
Een groen en centraal gelegen beleef en ontmoetingspark waar iedereen welkom is. Dat wordt het Pius Park in Panningen. De plannen zijn klaar en er wordt hard gewerkt aan de uitvoering.
We zijn een samenwerking aangegaan met alle partners die hier in het gebied zitten en dat zijn hoofdzakelijk sport partners, maar ook natuurlijk de school, inmiddels 2 middelbare scholen, de moskee, Wonen Limburg en de Zorggroep. En dat maakt het dat het een hele mooie samenwerking is geworden die we de afgelopen 7 jaar eigenlijk hebben uitgewerkt. En enerzijds met de gebiedsvisie en straks ook nog met een organisatie die we nu gaan bouwen.
Ik moet zeggen, op het begin was het heel informeel oriënterend, maar uiteindelijk hebben we daar wel de vruchten van kunnen plukken en daar zijn we heel blij mee.
Ja, ik zeg altijd voor de grap de blue zone van Peel en Maas moet het gaan worden. Of misschien zelfs wel van Nederland. Dus dat is een omgeving waar mensen zich prettig voelen en waar ze gezond kunnen leven en gezond oud kunnen worden.
De hardware dat moet nu gaan blijken. Dat dus zodra dat de schep in de grond gaat, dan zien mensen ook dat er iets gebeurt. En dan ja dan wordt het tastbaar. En zo ver zijn we nu gelukkig. De software, dat is de organisatie. Daar zijn we nu mee bezig. Voor een nieuw te vormen bestuur te creëren. Dus dat is eigenlijk de bedoeling. Dat de kerngroep straks rustig het bootje verlaat en dat het bestuur dan dadelijk als het ware de lakens uitdeelt en het eigenlijk vorm gaat geven. Het Pius Park, prachtig voorbeeld van de kracht van de samenleving.
Ja indertijd, een aantal jaren geleden begonnen als een samenwerking tussen een aantal sportverenigingen, maar inmiddels een duidelijke organisatie die staat voor veel meer dan alleen sporten. Hier in het Pius Park komt straks van alles bij elkaar wonen, leren, bewegen, maar vooral ook leven. En dat vind ik belangrijk. En dan als je dan kijkt wat het de gemeenschap hier tot ontwikkeling gebracht hebben, daar kun je alleen maar trots op zijn. En dat is natuurlijk een heel dynamisch proces. Want ja, zo'n park moet gaan leven. En daar komen steeds nieuwe inzichten, nieuwe ontwikkelingen bij. En een van die nieuwe ontwikkelingen hebben we recentelijk gezien de toevoeging van het Buurt College aan deze prachtige ontwikkeling.
Eerst wordt het gebied opnieuw ingericht.
Als dat klaar is, dan zijn we er nog niet. Dan hebben we nog een aantal wensen over om het gebied nog beter te maken, maar ook nog groener te maken.
En dan ja, dan ben ik natuurlijk heel benieuwd van hoe dit park zich gaat ontwikkelen en hoe het er uiteindelijk in de uiteindelijke vorm uit gaat zien. En daarbij blijf ik er van overtuigd dat ook dat een dynamisch proces is, want dat zal het park zal nooit helemaal af zijn, het blijft altijd zich doorontwikkelen. En dat geldt niet alleen voor het gebied, maar ook voor de organisatie. Want in elke goede organisatie heb je kartrekkers nodig, volhouders, enthousiastelingen, en voor al die mensen heb ik ontzettend veel respect en waardering voor. Voor al die mensen die in de afgelopen jaren en in de komende jaren nog de schouders onder dit project zetten.
Ik denk dat de komende jaren dat de partners dat die zich ja die zullen meer naar elkaar toe trekken want dat ja dat ik zeg wel op de achtergrond gebeurt al heel veel, maar we zien, als we zien, waar we vandaan komen en wat we nu al eigenlijk met elkaar doen. We gaan dadelijk, in 2025 staat er een open dag op de kaart. Eigenlijk op de planning. Zullen heel veel partners aan meedoen, dus we zullen steeds meer eigenlijk met elkaar gaan samenwerken en daar de vruchten van gaan plukken.
Bestaanszekerheid voor iedereen
Het is regelmatig in het nieuws. Door stijgende kosten hebben veel huishoudens geldzorgen. Om meer inwoners van Peel en Maas te helpen, is er per 1 juni 2024 iets veranderd. Nicole Soudant vertelt hier meer over. Zij werkt bij De Wegwijzer, het Informatie en Advies loket van Vorkmeer.
Hier zijn we in de vaste spreekkamer van de Wegwijzer Informatie en Advies loket van Vorkmeer en we zitten elke ochtend in het huis van de gemeente met een inloopspreekuur.
Mensen kunnen bij ons terecht voor allerlei vragen. Met name komen we heel veel vragen tegen over financiën en minimaregelingen, waar we mensen dan ondersteunen om die aan te vragen of adviseren in wat waar ze aanspraak op kunnen maken. Wat wij ervaren is dat in het verleden veel mensen vaak buiten de boot vielen doordat hun inkomen net wat te hoog was.
En vanaf 1 juni heeft de gemeente wat dat betreft de norm aangepast en kunnen ook mensen met een beperkte draaglast toch in aanmerking komen voor bijvoorbeeld bijzondere bijstand. En nouja, wij zien dat als een heel grote vooruitgang in de bestaanszekerheid voor inwoners van Peel en Maas. Door op tijd hulp in te schakelen kun je grotere problemen voor zijn.
De gemeente Peel en Maas heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals vergoedingen bij onverwachte kosten, maar ook hulp bij het opstellen van een persoonlijk budgetplan. Onlangs is het nieuwe aanpak voor bestaanszekerheid ingevoerd.
Maar per 1 juni hebben we dus de Regeling Ruimte en de Regeling Bijzondere Bijstand. En dat hebben we met name gedaan omdat we zien dat mensen die net boven de norm vallen buiten de boot vielen. En daar hebben we nu een oplossing voor bedacht door te kijken naar draagkracht. En ik ben daar wel super blij mee dat we in de bestaanszekerheid van mensen nu een grotere rol kunnen betekenen dan voorheen.
We zien ook bij de groep jongeren zien we dat steeds meer geldzorgen ontstaan. Ook wel door de abonnementsvormen die je steeds meer ziet in de huidige maatschappij. Met name daarmee hebben we gekeken naar het budgetbeheer. En het budgetbeheer zit eigenlijk meer, als er geldzorgen zijn, kunnen we mensen helpen om ook in de toekomst weer te zorgen dat mensen hun financiën op de rit houden. Dus ja, dat is ook wel heel mooi dat we daar een rol van betekenis hebben kunnen spelen.
Een veilig Noord-Limburg
De gemeentes in Noord-Limburg werken samen op het gebied van veiligheid. Met de campagne Kijk niet Weg! maken ze de inwoners ervan bewust dat er dingen gebeuren die onze samenleving ondermijnen.
Kijk niet Weg! is een bewustwordingscampagne van de 8 Noord-Limburgse gemeentes, dus dat is van Beesel tot en met Mook en Middelaar. Die 8 gemeentes werken al een aantal jaren samen op het gebied van veiligheid en daar hoort ook bewustwording bij. Dus we willen ook die burger bewust maken dat hij of zij ook een aandeel heeft in het veilig houden en het leefbaar houden van de samenleving. Daarom is het ook heel belangrijk om verdachte situaties die je om je heen ziet om die te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.
Je kunt natuurlijk altijd melden bij je eigen gemeente, maar wij roepen in ieder geval steeds op. Zie je iets verdachts? Bijvoorbeeld je bent door het buitengebied aan het fietsen en je ruikt een anijs geur of een hele sterke aceton lucht of misschien zelfs wel wasverzachter, dan zul je zeggen wasverzachter? Maar dat is vaak door criminelen wordt dat ook gebruikt om die andere geuren die ik net noemde te maskeren. Maar ruik je zoiets, dan kun je een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem. Komt nooit iemand achter dat jij die melding hebt gemaakt. En dat is een puzzel die gelegd wordt. En alle meldingen samen zorgen er misschien wel voor dat er zaken die niet mogen dat die wel worden aangepakt.
Het ACT interventieteam is in 2021 opgericht in Noord-Limburg. Dit regionale team voert regelmatig controles uit bij gebouwen of locaties waar mogelijk sprake is van misstanden of niet voldaan wordt aan wetten en regels. Het is zo succesvol dat het uit is gerold over de hele provincie. Er zijn nu 4 teams bijgekomen in de rest van Limburg, dus totaal 5 teams die bestaan uit toezichthouders van de gemeentes en die mogen via de bestuurlijke weg controles uitvoeren en proberen op die manier ook te kijken als er misstanden zijn, om dat aan te pakken. Dat kunnen ze ook niet alleen, dat doen ze bijvoorbeeld ook samen met ketenpartners zoals we dat noemen. Dat is bijvoorbeeld de politie of de arbeidsinspectie, douane en FIOD. En gezamenlijk treden ze op tegen ondermijning en georganiseerde criminaliteit.
De gemeente Peel en Maas is een mooie grote gemeente met ook een uitgestrekt buitengebied. Daar genieten we als inwoners natuurlijk allemaal van. Maar dat maakt dus ook kwetsbaar. Want dat uitgestrekte buitengebied is ook heel interessant voor criminelen, voor criminele activiteiten. En als gemeente en politie doe we er alles aan om dat tegen te gaan. Maar dat kunnen we niet alleen, daar is het gebied ook te uitgestrekt voor. En we hebben onze inwoners en ondernemers ook hard nodig om de boel met ons mee in de gaten te houden. Dus ik zou graag hen ook allen willen oproepen op het moment dat er criminele activiteiten gezien worden. Als men verdachte situaties ziet dat men dat dan ook bij ons meldt. Daarmee kunnen wij als gemeente en politie effectiever ook die criminaliteit tegengaan.