Peel en Maas InZicht: Het milieupark van Peel en Maas

Geplaatst op donderdag 2 mei 2024

Het is weer voorjaar en dat betekent voor velen tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Heeft u hierdoor ook spullen voor het Milieupark?
Dan heeft beheerder Angela Wilms belangrijke tips voor u. Ook vertelt ze wat er gratis is en wat niet.

Het is weer voorjaar en dat betekent voor velen tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Heb jij hierdoor ook spullen voor het Milieupark?
Dan heeft beheerder Angela Wilms belangrijke tips voor je. Ook vertelt ze wat er gratis is en wat niet.

Nou wij kunnen hier voor bijna alle afvalstromen terecht. Alleen zand niet, want zand weten we niet of daar een goed grond garantie bij zit. Maar bijna alle afvalstromen die je thuis hebt, die kun je hier ook kwijt. En is dat niet zo, dan zorgen wij toch dat het op de goede plek terecht komt.

Niet alles is gratis, wel bijna alles. Het KCA, het klein chemisch afval is gratis. Het glas, de harde plastic, de PMD, de elektra, het ijzer en het papier zijn gratis.

We hebben een paar afvalstromen die niet gratis zijn. Dat is het AB hout bijvoorbeeld. Het geverfde hout van thuis, het geïmpregneerde hout niet, het hout wat u thuis in uw tuin heeft, de bielzen die we heel veel krijgen nu. Het grof afval is niet gratis. Dus daar betaalt men dan voor.

Sinds 1 januari is er veranderd dat het snoeiafval gratis is. Dat moest je van tevoren betalen, nu is dat gratis en de matrassen zijn ook gratis. We hebben heel graag dat mensen het snoeiafval naar ons brengen. Want voorheen deden ze dat in de GFT container, nou dat is ontzettend duur. GFT afvoer kost 73 euro per ton. En dat snoeiafval kost maar 17 euro per ton. Dat scheelt een heel stuk. Ook voor ons als burgers, dan betalen we ook wat minder. Dus heel belangrijk. Matrassen zijn gratis dit jaar en dat merken wij natuurlijk ook. Want containers zitten heel snel vol.

Een heel mooi voorbeeld van wat er gebeurd met onze afvalstromen is bijvoorbeeld onze puin. Mensen komen de oude stenen brengen en van hieruit worden die naar Meijel gebracht, naar Martens, en dan wordt het gebroken. Hebben wij dat nodig om onze kanten van de weg op te vullen dan halen we dat daar weer op. En zo is de cirkel rond. Dan hebben we van een grondstof weer een nieuwe grondstof gemaakt.

Het A hout, het herbruikbare hout, dat wordt door de stichting Gewoon BuitenGewoon opgehaald elke dinsdag. Nou, die maken daar de leukste spulletjes van. De vogelhuisjes, de tuinbankjes, in de kersttijd de kerststerren. Hartstikke leuk. Dat leggen wij hier aan de kant, dat is een bordje herbruikbaar staat daar bij. Dat is ook weer zo’n voorbeeld zoals met de puin. We krijgen het gewoon weer terug in onze eigen gemeente. Nou, mooier kan toch niet?

Het milieupark is bedoelt voor de inwoners van Peel en Maas. Voor de particulieren mensen, dus niet voor bedrijven. Dus gewoon voor de mensen die ook wonen in Peel en Maas. Dat wordt gecontroleerd aan de kassa met uw legitimatie, en uw huisnummer en postcode. Dan kijken wij dat na of dat klopt en dan kan u door.

Wat wij heel belangrijk vinden en dat is heel efficiënt, kom alvast een beetje gesorteerd aan. We hebben ook wel eens aanhangwagens die lopen gewoon helemaal vol, dan ben je 2 of 3 uur bezig hier en dat is voor jullie niet leuk en voor ons ook niet. Dus probeer het al een beetje bij mekaar te zoeken. De plastic bij de plastic, het hout bij het hout, dan ben je hier ook veel sneller klaar. Dan gaat het ook zeker in de goede bakken, dus dat is alleen maar een win-win situatie.

Op een mooie zomerdag, dat zien we wel vaak terug, komen de mensen in de korte broek, op de slippers. Zorg dat u goede schoenen aan heeft. Gesloten schoenen, geen open schoenen en dan komt dat helemaal goed.

Nog een laatste tip: als u deze kant op komt, breng iemand mee. De mensen die we hier aan de bakken hebben staan, die zijn er om toezicht te houden, die zijn er niet om spullen te tillen.

Mensen komen met grote getalen naar het milieupark en dat is ook heel goed en heel mooi. Alleen we hebben daar wat regels voor moeten maken. Omdat als we met 300 mensen tegelijk het park op dat gaat niet. Dus we hebben een aanrijroute gemaakt, een omrij route, die staat ook overal aangegeven. En die gaat via de Loosteeg. En natuurlijk moeten de bedrijven bereikbaar blijven. En ik kan me voorstellen dat mensen denken, oh ik wist het niet, ik pak een kortere route, maar dat is natuurlijk niet aardig voor de mensen die al heel lang in de rij staan. Dus met een omleiding eromheen, volg de borden. Soms lijkt het alsof het lang duurt, maar het is wel zo eerlijk en iedereen komt aan de beurt.

Op www.peelenmaas.nl bij de knop afval vind je meer informatie over het inzamelen van afval in Peel en Maas. Of download de app Afvalkalender Peel en Maas, een handig hulpmiddel bij het scheiden van afval, de regels op het milieupark en om een herinnering te krijgen wanneer je afval wordt opgehaald. En wil je weten bij welke afvalstroom de chipszak hoort. De app afvalkalender Peel en Maas geeft je het antwoord. Je download de app in de Apple store of Play store.