Peel en Maas InZicht: Nieuw gezicht organiseert kermis

Geplaatst op woensdag 10 april 2024

De eerste kermissen van dit jaar staan weer voor de deur. Achter de schermen is de nieuwe evenementen coördinator Rob Meijers inmiddels een half jaar bezig met regelen en afstemmen. Graag stellen we Rob aan u voor.

De eerste kermissen van dit jaar staan weer voor de deur. Achter de schermen is de nieuwe evenementen coördinator Rob Meijers inmiddels een half jaar bezig met regelen en afstemmen. Graag stellen we Rob aan je voor.

Mijn naam is Rob Meijers. Ik ben sinds 1 september 2023 werkzaam bij de gemeente Peel en Maas. In de functie van coördinator kermissen, markten en jaarmarkten.

De prioriteit heeft met name de afgelopen maanden gelegen op het organiseren van de kermissen voor de komende jaren. Daar zat heel veel werk aan, omdat alle overeenkomsten afgelopen waren. Dus exploitanten hebben opnieuw moeten inschrijven, er moesten nieuwe gunningen gedaan worden en een hele hoop papierwerk. En verder stroomvoorziening regelen, eigenlijk teveel om op te noemen. Maar bij de kermissen heeft wel de prioriteit gelegen om ervoor te zorgen dat we kwantitatief en kwalitatief goede kermissen hebben voor de komende jaren.

Ik ben eigenlijk 22 jaar geleden begonnen met het organiseren van kermissen in mijn toenmalige woonplaats. Het had er eigenlijk mee te maken dat ik wat contacten had binnen de kermisbranche en de kermis in mijn toenmalige woonplaats was eigenlijk uitgestorven. En dat vond ik jammer. Ik heb toen wat initiatieven ontplooit om die kermis weer opnieuw op de kaart te zetten. En dat is gelukt. En inmiddels duurt dat al 22 jaar en is dat ook uitgebreid met een aantal andere gemeenten.

Mensen hebben vaak niet in de gaten wat er allemaal bij komt kijken om een kermis neer te zetten. Die attracties komen niet uit de lucht vallen. En het is niet vanzelf sprekend dat die overal passen. Dus het begint al met de samenstelling om te zorgen dat er voor iedereen attracties zijn. Dat het goed ogende en veilige attracties zijn. Het moet passen. Er moet leven in de brouwerij komen en er moet ook sprake zijn van de nodige afwisseling. Maar er zijn elke kermis weer onvoorziene uitdagingen waar je mee te maken hebt en dat maakt het wel leuk.

Op de kermis van Meijel heeft Rob dit jaar een speciale attractie.

Het is voor de Nederlandse kermiswereld een nieuwe attractie. Een zogenaamde 'Move it'. De exploitant heeft die gekocht in Denemarken en heeft hem van de winter overgebracht naar Nederland. Op dit moment wordt die technisch helemaal in orde gemaakt en krijgt hij een heel nieuw fraai uiterlijk. Het is een unieke attractie, want er is er maar eentje van in Nederland. Dus ik heb er wel hoge verwachtingen van.

Met die betreffende exploitanten heb ik al jaren contact. Ze reisden eerst met een andere attractie. En hij stelde me eigenlijk in een vroegtijdig stadium in kennis van het feit dat hij de Move it had gekocht. En hij zegt 'Rob als je iets voor me weet dan laat het maar weten.'. Het eerste jaar heeft hij met name de grote kermissen voor het uitzoeken. Maar toevallig had hij in het weekend dat kermis Meijel is nog niks. Het paste ook nog in de route. Dus ik heb hem warm gemaakt om de Move it in Meijel neer te zetten. Dus ik ben heel benieuwd hoe hij aanslaat bij het publiek.

Ik ervaar de samenwerking met de dorpen en de horeca als positief en constructief. Ik heb inmiddels heel wat gesprekken gevoerd. En ja ik denk wel dat we de neuzen grotendeels dezelfde kant op hebben staan. Er zit wat spanning, want de kermissen in Peel en Maas kenmerken zich met name ook door grootschalige horeca activiteiten. En het is de kunst, van ons allen zeg ik dan met nadruk, niet alleen van mij, maar ook van de partners, waaronder horeca om in ieder geval ervoor te zorgen dat we een goede balans houden. Zodat we ook over 10, 20, 30 jaar nog kunnen spreken van mooie kermissen.

Ik kijk uit naar alle kermissen dit jaar. Of dat nou de kermis in Egchel is, in Kessel-Eik, in Panningen, in Helden, Baarlo, Meijel, maakt niet uit. Iedere kermis heeft zijn eigen charme, klein of groot. En ja ik ontmoet heel veel enthousiasme in de kernen, ook bij de kermiscomités om er iets moois van te maken en dat geeft mij ook een boost.

Genoeg mogelijkheden voor een leuk uitje het komend jaar. Kijk op de evenementenkalender van onze website voor data van bijvoorbeeld kermissen en jaarmarkten. De laatste nieuwtjes en primeurs lees je op de facebookpagina: kermissen Peel en Maas.