Resultaten onderzoek mentale gezondheid jongeren Peel en Maas

Geplaatst op donderdag 28 maart 2024

De gemeente Peel en Maas vindt de mentale gezondheid van jongeren in Peel en Maas belangrijk. Om te weten wat jongeren nodig hebben om mentaal fit te zijn is in 2023 een vragenlijst afgenomen onder leerlingen van het Bouwens en het Buurtcollege Maas en Peel.
De vragenlijst is ingevuld door 695 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar.

Belangrijkste resultaten

Met het overgrote deel van de jongeren in Peel en Maas gaat het goed. Ze voelen zich gelukkig. Familie en vrienden zijn heel belangrijk voor jongeren. Jongeren hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. Daarnaast vinden ze sporten belangrijk. Een hele kleine groep voelt zich niet gelukkig. Ze heeft te maken met pesten of voelt zich eenzaam. Meer vrienden en aansluiting bij klasgenoten wordt door deze jongeren gezien als een mogelijke oplossing.

Het merendeel van jongeren in Peel en Maas is positief over hun woonomgeving geeft hun eigen dorp een 8.

Animaties

Samen met enkele leerlingen van het Bouwens en Buurtcollege is nagedacht hoe we de resultaten van dit onderzoek het beste kunnen delen met de jongeren zelf. Samen met deze leerlingen is gekozen voor animaties. Deze leerlingen en hun begeleiders zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de animaties. Er worden 3 animaties gemaakt, waarin de resultaten van de vragenlijst zijn verwerkt. De eerste animatie ‘jouw geluksgevoel’ wordt vandaag, donderdag 27 maart, via de sociale media van de scholen gedeeld met de leerlingen. De komende weken volgen nog 2 animaties.

Bekijk de resultaten en de animatie op de pagina mentale gezondheid jongeren.