Wasbeer gezien, maak een melding en voorkom overlast

Geplaatst op maandag 11 maart 2024

Provincie Limburg heeft besloten om nogmaals een vangteam in te zetten om de verspreiding van wasberen tegen te gaan. Inwoners worden gevraagd om een melding te maken als zij een wasbeer hebben gezien.

Overlast door wasberen

De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland. Meer dan 50 jaar geleden kwam de diersoort vanuit Noord-Amerika in Europa terecht. Soorten die van oorsprong niet in Nederland groeien of leven, noemen we exoten. Deze soorten verstoren het ecosysteem van de planten die hier groeien en de dieren die hier leven. Dat kan een bedreiging vormen, waardoor ze ongewenst zijn in de vrije natuur. Ook kunnen wasberen ziekten verspreiden en enorme schade veroorzaken. Denk aan het doden van kleine huisdieren, het leeghalen van vuilnisbakken of het binnendringen van huizen.

Bestrijding van wasberen

We willen schade en uitbreiding van de wasberen voorkomen. Er is een Europese richtlijn over hoe we met zogenoemde ‘invasieve exoten’ omgaan. In Nederland zijn provincies verplicht om deze soorten op te sporen, te verwijderen of zodanig te beheersen dat verdere verspreiding en schade kan worden voorkomen. Dit is afgesproken door de lidstaten van de Europese Unie.

Een melding maken

Jij kunt ons helpen om meer overlast te voorkomen! Heb je een wasbeer gezien in bijvoorbeeld een natuurgebied, je tuin, huis of schuur? Vul dan het meldingsformulier van de Zoogdierenvereniging in. Zo weet het vangteam waar ze moeten zijn en krijgen we een beter beeld van de verspreiding van de wasbeer in Limburg.

Contact en meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar wasbeervangteam@gmail.com of ga naar de website van de Zoogdierenvereniging.