Peel en Maas InZicht: Het belang van goed afval scheiden

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2024

In Peel en Maas halen we Plastic, Metalen verpakkingen en Drankkartons apart op. Dit noemen we kortweg PMD. Als we dat goed doen, krijgt het opgehaalde afval een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Zo besparen we kosten en energie. Goed voor het milieu en dus ook goed voor u.

Lizette Winter, voorman afval laat met een aantal voorbeelden zien wat wel en wat geen PMD is. Twijfelt u nu wat er bij de PMD thuis hoort, download dan de afvalapp en u kunt het opzoeken.

In Peel en Maas halen we Plastic, Metalen verpakkingen en Drankkartons apart op. Dit noemen we kortweg PMD. Als we dat goed doen, krijgt het opgehaalde afval een 2e leven als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Zo besparen we kosten en energie. Goed voor het milieu en dus ook goed voor jou.

Waarom is het belangrijk om te weten wat nu eigenlijk bij PMD hoort?

Het is belangrijk om PMD te scheiden omdat daar grondstoffen in zitten waar we weer nieuwe producten van kunnen maken. Het gaat helaas nog niet altijd goed, omdat sommige mensen het nog wel lastig vinden om PMD te scheiden. Het is ook erg lastig, omdat er veel haken en ogen aan zitten.

Als er afval bij de PMD inzameling zit, dat er niet in hoort, dan keurt het recyclingbedrijf dit af. De complete lading wordt dan restafval. In plaats van dat het afval geld oplevert, kost het dan geld. En dat geld betalen we met z’n allen.

PMD wordt na inzameling in een sorteerinstallatie gesorteerd. In PMD zitten grondstoffen waar we weer nieuwe producten van kunnen maken, zoals kratten, emmers, jerrycans, fleece-truien, speelgoed, tuinstoelen, buizen en nog veel meer handige producten.

We begrijpen dat afval scheiden niet altijd makkelijk is. Hoe weet je of iets PMD is?

PMD is altijd een lege verpakking: lege plastic en metalen verpakkingen, lege blikken en lege drankkartons. Meestal komt PMD uit de keuken of badkamer. Je hoeft PMD niet af te wassen, maar maak de verpakking wel leeg. Drankkartons kun je makkelijk platmaken en met de dop erop weggooien, dit bespaart ruimte. Gebruiksvoorwerpen zoals (opblaas)speelgoed en afdekplastic horen niet bij het PMD.

Lizette Winter, voorman afval laat met een aantal voorbeelden zien wat wel en wat geen PMD is.

Dit is speelgoed en een haarklem. Dit is geen PMD, omdat het hard plastic is en geen verpakking.

Dit lege blikje en deze plastic verpakking is wel PMD, want het is plastic en metaal en allebei een verpakking. Dus dat mag in de container.

Dit is piepschuim. Wel een verpakking, maar geen plastic, dus hoort het niet thuis in de PMD.

Deze fles tomatenketchup is plastic en een verpakking, maar omdat hij niet leeg is, mag hij niet bij het PMD. Omdat de sorteermachines hierdoor vervuild kunnen raken en niet meer goed werken.

Dit is een zak, ondoorzichtig, en ook al is hij gevuld met PMD, hij mag er niet in. Omdat ze bij de overslag dit afkeuren, omdat ze niet kunnen zien wat er in zit.

Dit zijn plastic, metaal en een drankverpakking. Het zijn alle 3 verpakkingen en dit mag allemaal in de PMD.

Twijfel je nu wat er bij de PMD thuis hoort? Download dan de afvalapp en je kunt het opzoeken.