Peel en Maas InZicht: Vergunning en toestemming

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2024

Wilt u een woning bouwen of verbouwen? Of wilt u als ondernemer een bedrijfspand bouwen of uitbreiden? Dan doet u dat voortaan onder de Omgevingswet. Voor het bouwen van een woning of klein bedrijfsgebouw moet u bovendien een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen. Deze kwaliteitsborger controleert uw bouwplan voor en tijdens de bouw.

Op de pagina Vergunning of toestemming leest u wat u moet doen om aan de slag te kunnen gaan met uw bouwplan.

Peel en Maas InZicht

Het aanvragen van bijvoorbeeld een vergunning voor het bouwen van een huis loopt nu via het nieuwe omgevingsloket. Maar hoe weet u nou of u een vergunning nodig heeft? Of dat u alleen een melding hoeft te doen? Yvonne Beijnsberger is adviseur dienstverlening en zij legt het uit.

Op 1 januari is de Omgevingswet ingegaan. Het aanvragen van bijvoorbeeld een vergunning voor het bouwen van een huis loopt nu via het nieuwe omgevingsloket. Maar hoe weet je nou of je een vergunning nodig hebt? Of dat je alleen een melding hoeft te doen? Yvonne Beijnsberger is adviseur dienstverlening en zij legt het uit.

Ja we hebben op onze website www.peelenmaas.nl, hebben wij een pagina ingericht, speciaal naar aanleiding van die Omgevingswet die is ingegaan. En die pagina heet Vergunning en Toestemming. En eigenlijk is op die pagina alles samengevat wat er maar in jouw omgeving kan gebeuren. En dan moet je denken aan bouwen, verbouwen, je wilt iets slopen, je wilt een evenement organiseren of gezellig een buurtbarbecue. Al die dingen zijn, op diezelfde pagina, op onze website samengevat.

Iedereen kan op die pagina natuurlijk kijken en zoeken naar datgene waar die naar op zoek is. Dat kunnen gewoon onze inwoners zijn, die een idee hebben of die willen verbouwen. Maar natuurlijk ook ondernemers en andere mensen die een initiatief hebben om te ontwikkelen.

Als je nog niet precies weet wat je wilt. Je hebt een idee en je moet het nog even doorspreken of je hebt nog wat input nodig, kijk dan ook vooral even op onze website. Daar kun je wat vragen invullen en dat komt dan bij onze frontoffice terecht en die gaan kijken welke collega er het beste past bij jouw idee. En dat met jou kan gaan bespreken en daar ook nog andere collega's bijvoorbeeld bij kan vragen die adviezen kunnen geven over dingen die daar op van toepassing zijn.

Ja als het nu echt heel erg complex is. D'r zijn bijvoorbeeld meerdere ketenpartners zoals we dat noemen bij betrokken. Je kunt dan denken aan de Veiligheidsregio, of de Provincie of het Waterschap. Ja dan is eigenlijk het advies, en dat gebeurt ook wel vaak hoor, dat je een adviesbureau of een architect in de hand neemt en die weten hier eigenlijk in het gemeentehuis wel waar ze moeten zijn met dat soort vragen. En anders neemt u gewoon contact met ons op en dan helpen we u heel graag verder.

Op het moment dat iemand op onze website komt en gaat kijken naar wat voor hem van toepassing is kunnen eigenlijk 3 dingen gebeuren.

Het is iets heel eenvoudigs en u hoeft alleen maar een melding te doen. Nou dat kan gewoon op onze website. Kom je bij ons terecht en dat wordt bevestigd door ons en kunt u gewoon vooruit met datgene wat je wilt gaan doen.

Wat ook kan is dat het nodig is dat er een vergunningaanvraag gedaan wordt en dat het niet zo'n heel complex initiatief is. Dan wordt u doorgeleid naar de landelijke website omgevingsloket.nl. Daar kun je dan de aanvraag doen en komt automatisch bij ons binnen en wordt de vergunning al dan niet verleend natuurlijk.

Het zou kunnen zijn dat Omgevingsloket, landelijk, dat is ook nog in ontwikkeling. We hebben daar als lokale overheid niet altijd invloed op die we zouden willen. Dat daar aan het einde van zo'n hele aanvraag toch nog staat van bel uw gemeente. Raak dan vooral niet ontmoedigd, bel ons op en we helpen u graag verder.

Het derde geval wat kan gebeuren is dat het echt een ontzettend complexe situatie is, een complex initiatief, er zijn meerdere ketenpartners bij betrokken, dan komt u vooral via onze website bij ons binnen en dan helpen we u graag verder.

Neem dus zeker een kijkje op de website als je met een plan of idee aan de slag wilt gaan. En klik dan op de knop Vergunning en toestemming. En heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op, op telefoonnummer 077 306 6666 of stuur een e-mail naar info@peelenmaas.nl.