Vergunning of toestemming nodig

Geplaatst op dinsdag 2 januari 2024

Gaat u in 2024 een woning bouwen of verbouwen of wilt u een boom kappen? Of wilt u als ondernemer een bedrijfspand bouwen of uitbreiden? Dan doet u dat voortaan onder de Omgevingswet. Deze nieuwe wet is op 1 januari 2024 ingegaan.

Voor het bouwen van een woning of een klein bedrijfsgebouw krijgt u ook te maken met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dit houdt in dat u een onafhankelijke kwaliteitsborger moet inschakelen die uw bouwplan controleert voor en tijdens de bouw. Zonder deze kwaliteitsborger mag u niet starten met de bouw.

Met deze 2 nieuwe wetten heeft u mogelijk niet meer voor alle activiteiten een vergunning nodig. In bepaalde gevallen is een melding voldoende. We adviseren u te kijken of u een vergunning nodig heeft. Kijk hiervoor op de pagina Vergunning of toestemming.