Nieuwjaarsboodschap 2024

Geplaatst op maandag 1 januari 2024

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en Bart Nelissen van de omroep blikken terug op het jaar 2023 en ze kijken vooruit op het nieuwe jaar.

Ook spreken inwoners, ondernemers, de wethouders en raadsleden van de 5 partijen in de gemeenteraad een nieuwjaarswens uit.

2024 is begonnen, we blikken vooruit en ook een beetje terug op het afgelopen jaar. Met de burgemeester, Wilma Delissen, welkom. Allereerst, een gelukkig nieuwjaar. Heeft u fijne feestdagen gehad?

Ja, geweldig. Met de familie, kinderen, kleinkinderen, de hele bubs bij elkaar. Druk, maar wel heel erg gezellig. Lekker gegeten. De kinderen hebben echt hun best gedaan, dus het was mooi om een keer aan te mogen schuiven.

Met welk gevoel zat u aan het kerstdiner? Als u even terugdenkt, waar denkt u dan aan?

Het is best wel een heel intensief jaar geweest, een jaar met heel veel ups en downs. We hebben heel veel mooie momenten beleefd, maar ook heel droevige momenten met elkaar. En in de wereld is natuurlijk van alles gaande, van natuurrampen tot oorlogen. En dat heeft ook zijn weerslag op hoe de mensen in Nederland denken en daarmee omgaan. Dat zijn ook wel de uitdagingen voor dit jaar, die we met elkaar moeten bespreken. Hoe gaan we daarmee om? En wat kunnen we in gezamenlijkheid doen om te zorgen dat het in Peel en Maas toch nog mooi wonen, leven, recreëren en werken is?

We zijn hier in Baarlo, een speciale plek. En ook niet heel toevallig gekozen, want hier staat veel op het programma. We zitten in Centraal, in het nieuwe deel. En hier in Baarlo gaat veel gebeuren dit jaar.

Ja, absoluut. Het is natuurlijk een hele mooie locatie om te zijn. Zomer, winter, altijd zitten hier wel mensen op het terras. Baarlo heeft ook een recreatieve functie. Dat zie je ook aan de mensen die hier naartoe komen. En komend jaar staat er in het kader van kunst en cultuur veel op het programma hier, in het kader van 100 jaar Tajiri. Dat zie je terug in Baarlo onder andere, met kunstwerken, groot en klein, knopen, en een symposium dat voor de zomerperiode op de planning staat. Dat zal veel mensen hier naartoe brengen.

Heel veel kunstenaars die opnieuw kunst gaan maken in het hartje van Baarlo, een paar jaar geleden vond dat ook plaats. Nu gebeurt dit opnieuw.

Ja, ik moet zeggen, even terugdenkend aan een paar jaar geleden, ik weet niet meer precies welk jaar het was, toen mochten we ook van die grote keien proberen om daar iets van kunst van te maken. Ik kan me nog herinneren zo’n hele kei die ik moest splijten. En van daaruit zijn mooie kunstwerken gemaakt. Ook dit jaar zal dat weer aan de orde zijn. In elk geval heb ik begrepen dat één groot kunstwerk van Tajiri ook weer hier naartoe gaat komen en uitgestald gaat worden. Heel veel mensen zullen weer genieten van Baarlo kunst- en cultuurdorp, dat durf ik wel te onderschrijven.

En natuurlijk ook in die andere kernen van de gemeente zal het blijven bruisen.

Zeker. Maar als je dan kijkt waarom we deze plek hebben gekozen, dan is dat dit jaar wel extra in het kader van 100 jaar Tajiri en kunst en cultuur. Maar Peel en Maas heeft zulke mooie plekken, waar ook hele mooie kunstwerken staan. Dat moeten we met zijn allen koesteren. Kijk ook eens om je heen in je eigen gemeente, daar is zoveel te beleven. Pak een mooie route, ga lopen of pak de fiets, en loop een mooie kunstroute, die zijn er voldoende.

Er is eigenlijk maar één wens, dat iedereen gezond blijft. Heel simpel.

Ik heb vroeger wel eens voornemens gehad, maar dan komt het niet uit en dan ben je teleurgesteld. Daarom moet je gewoon genieten en doen wat je graag wilt. Wat goed voor je is, goed voor je omgeving, je familie.

Ik heb er nog niet over nagedacht. Ik hoop dat ik gezond blijf. En dat het met de kinderen en kleinkinderen allemaal goed gaat. En alle mensen die ik ken, ik gun het iedereen.

Dat de mensen wat vrolijker zijn.

En ik ga wat liever zijn voor mijn moeder.

Was het nodig?

Dat kan toch altijd.

Ik heb niets te klagen hoor.

Ik hoop dat mijn vrouw er goed door komt, met een goede gezondheid. Dat is heel belangrijk.

Dat iedereen gelukkig is. En dat er geen oorlog is.

Mijn beste wens is dat ik ga beginnen aan school en dat dit allemaal goed verloopt. En dat ik mijn opleiding kan afronden.

Het beste voornemen is dat ze niet zoveel vechten.

Dat iedereen gezond blijft. Dat is alles. En dat we ze volgend jaar weer opnieuw kunnen zien.

Aardig voor elkaar zijn.

Mooie wensen voor het nieuwe jaar, 2024. Een jaar vol uitdagingen, op allerlei gebied. Veel onzekerheid ook voor mensen.

Ja, dat zag je natuurlijk ook bij de verkiezingen die we hebben gehad in november jongstleden, dat bestaanszekerheid een heel belangrijk onderwerp was. Iets dat alle partijen, van links tot rechts, ook opgenomen hebben en daar liggen ook wel de uitdagingen. We zien natuurlijk dat de energielasten nog steeds hoog zijn, de boodschappen zijn erg duur. De inflatie neemt wel iets af, maar heeft toch zijn weerslag. Gelukkig gaan de salarissen wel iets omhoog, en dat is ook nodig. De kunst zal zijn, hoe houden we het met elkaar recht, en hoe kunnen we mensen helpen die het wat moeilijker hebben. Daar proberen we als gemeente een bijdrage in te doen. We hebben diverse fondsen waar mensen een beroep op kunnen doen. En soms helpen ook kleine dingetjes, zoals iemand even helpen met een boodschap of iemand helpen die het wat moeilijker heeft. Dus even om ons heen kijken. Want het kan ook erg dichtbij zijn, zonder dat we daar misschien bij stilstaan. Bestaanszekerheid en iemand een helpende hand bieden waar dat nodig is, daar staan we voor aan de lat het komend jaar.

Aan de andere kant zijn er ook verenigingen die het soms lastig hebben, of gemeenschapsaccommodaties, dat is ook een opgave voor het komend jaar.

Ja, dat is ook wel een zorg. Tijdens corona heeft het hele verenigingsleven stil gelegen. Vanaf de zomer 2022 zijn verenigingen weer goed op dreef en zijn er weer mooie activiteiten. Het aantal vrijwilligers neemt af, maar gelukkig zie ik wel, en dat vind ik ook wel weer de kracht van Peel en Maas, dat verengingen elkaar opzoeken. We zoeken allemaal een voorzitter en een penningmeester, we zoeken allemaal een secretaris. Nou, ga kijken of je als verenigingen ook mensen kunt delen, zeg ik tussen aanhalingstekens. Maak gebruik van de mensen die dat graag doen en de kennis hebben. Maar dat zijn wel de uitdagingen, hoe houden we alles in stand en hebben we nog voldoende vrijwilligers, want dat is ook wel de kracht van Peel en Maas. Maar ik vind het ook van belang dat we nadenken over de vraag hoe wij ons als overheid verhouden tot de veranderende samenleving. Als je weet dat er weinig vrijwilligers zijn, als je weet dat mensen nog wel wat willen doen, maar zich niet meer moeten of willen binden aan het verenigingsleven, dan zul je moeten kijken wat dit betekent voor je rol als overheid. Ik denk dat komend jaar een jaar is waarin we moeten zoeken hoe we ons verhouden, zowel de politiek, college, ambtenaren, als lokale overheid, tot die veranderende samenleving. En dat is niet gemakkelijk, maar daar gaan we ook weer uitkomen. Daar ben ik vast van overtuigd.

In alle gezamenlijkheid.

Zeker wel, het is niet allemaal kommer en kwel. Mensen willen heel graag nog wel wat doen, maar zich niet meer 10 of 20 jaar bij een vereniging aansluiten als bestuurslid. Nou, dan ga je kijken hoe het dan wel kan. En ook waar je als overheid wel of niet over gaat, dat is ook nog steeds de afweging die we moeten maken.

Straks gaan we verder over uw laatste jaar als burgemeester van Peel en Maas. Dat zal ook veel in interviews en gesprekken voorbij komen. Zo meteen daar meer over. Eerst even over de nieuwe kinderburgemeester, want die werd ook het afgelopen jaar geïnstalleerd. Stan Gubbels uit Baarlo.

Ja, zeker. Heel erg mooi. We hadden 13 kandidaten. We hebben kinderen gevraagd een vlog in te sturen en 13 kinderen hebben dat gedaan. Je ziet hele verschillende vlogs binnenkomen. Hele serieuze, hele grappige, hele actieve. En ook wel kinderen die het wat moeilijker vinden, maar echt wel in de camera gesproken hebben. Dan is de keuze best wel ingewikkeld. We hadden 5 kinderen uitgenodigd voor het gesprek. Allemaal potentiële kandidaten, maar we hebben er maar eentje nodig. Stan die stond er ook echt, die vond het leuk en die kan heel gemakkelijk praten in een gezelschap. Dat heeft hij ook verteld, hij doet ook de musicalklas, dus hij is het al een beetje gewend om op een podium te staan. Het was heel erg leuk, de verrassing op het schoolplein. En zijn eerste interviews, ik vind dat hij dat heel leuk heeft gedaan.

En hij heeft ook een wens voor het nieuwe jaar.

Ik wens dat alle kinderen lekker veel kunnen spelen, binnen en buiten, en dat ze gezond blijven en zich goed voelen.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door oorlog en geweld. PvdA-GroenLinks wenst u een vreedzaam en humaan 2024. En wees een beetje zacht voor elkaar.

Na een bewogen jaar 2023, staan we aan de vooravond van 2024. Wij als CDA-fractie Peel en Maas wensen u allen een gelukkig en gezond 2024.

Namens D66 Peel en Maas wens ik iedereen een mooi 2024, waarin iedereen mee kan doen, zich vrij voelt, gelijkheid centraal staat en waarin we allemaal een beetje naar elkaar omkijken.

De VVD Peel en Maas wenst je een gelukkig en gezond 2024. En laten we respectvol met elkaar omgaan, zodat iedereen zich vrij voelt.

Samen maken we Peel en Maas, door naar elkaar te luisteren, door beslissingen te nemen op basis van argumenten, door het met elkaar eens en af en toe ook oneens te zijn, door te accepteren dat dit ook bij een democratische samenleving hoort. Namens Lokaal Peel en Maas wens ik jullie een gelukkig, maar vooral gezond 2024. Zorg goed voor elkaar, ben lief voor elkaar, let een beetje op elkaar.

Proost. Proost. Proost. Proost. Proost

Ja, burgemeester Delissen, 2024 wordt het laatste jaar voor u als burgemeester van de gemeente Peel en Maas. Tot oktober bent u nog actief als burgemeester. Hoe gaat u dit jaar in?

Ja, dat is natuurlijk wel waar je over nagedacht hebt de laatste maanden. Natuurlijk de aankondiging in september, dat ik per 1 oktober 2024 ga stoppen, en dat lijkt nu nog ver weg. Maar ik besef me nu wel, nu het nieuwe jaar begonnen is, dat alles wat ik doe, ook de vaste activiteiten die op de planning staan, dat dat echt voor de laatste keer is. En dat is met gemengde gevoelens. Ik ga heel veel mensen missen, daar ben ik vast van overtuigd. Ik ga nog heel veel bezoeken doen in de lokale samenleving. De winkel draait ook gewoon door, dus wat dat betreft kun je als burgemeester niet afbouwen. Want mensen vragen me nu wel, ga je nou afbouwen tot je pensioen, of tot 1 oktober. Want het is geen pensioen. Nee, ik ga kijken wat er daarna nog komt. Maar ik besef me wel dat het toch uniek is dat je zo lang burgemeester hebt mogen zijn van deze boeiende gemeente Peel en Maas. En dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. Ik ken inmiddels alle uithoeken van de lokale samenleving. Je spreekt heel veel mensen, je ziet familieverbanden, je hoort verhalen die er geweest zijn en die ook nog het leven van heel veel mensen bepalen. Dat ga ik allemaal missen, maar ik ga er nog vol tegenaan tot 30 september, want zo lang loopt het nog door. Dag en nacht moet je nog bereikbaar zijn. Je kunt niet zeggen, nu even niet. Tot aan de zomervakantie gaat de hele boel nog volop door en na het zomerreces laat ik me verrassen wat er op me af gaat komen, het afscheid dat gaat lopen en dat soort dingen. Aan de ene kant denk ik er al over na, maar van de andere kant denk ik, nog niet bij stilstaan, er is nog heel veel werk aan de winkel, we hebben nog heel veel uitdagingen als gemeente. Het zijn ingewikkelde tijden, de veranderde samenleving, alle mensen die graag willen wonen in Peel en Maas, de vluchtelingen die we opgevangen hebben, mensen die we nog moeten huisvesten, jongeren die een woning willen. We hebben nog zoveel uitdagingen met elkaar. Bestaanszekerheid waar we het daarstraks over hadden. Daar moeten we, college, politiek en ambtelijke organisatie, ons met elkaar over buigen. Maar ook gewoon genieten de laatste maanden van dat hele bijzondere ambt, dat ga ik zeker wel doen.

Zijn er dingen waar u extra naar uitkijkt dit jaar?

Dat zijn toch wel de ontmoetingen met mensen. De hele simpele gesprekjes die je hebt. In een hele ingewikkelde wereld, merk ik ook dat het zo mooi is dat je met iemand gewoon even een gesprekje kunt voeren. Van hoe gaat het? Wat staat er op jullie planning? Nou, feesten, maar ook mensen die ziek zijn. Ook in mijn familie zie ik dat, mensen die ziek zijn en waar komend jaar ook het een en ander gaat gebeuren. Je gaat lief en leed extra beleven op de één of andere manier. Ik laat het ook gewoon gebeuren. Maar ik kijk ook wel uit naar de laatste ontmoetingen, dat ik met de ambtsketen nog ergens sta, voordat ik hem bij iemand anders mag omhangen.

Inmiddels is dat traject, met een profielschets en dergelijke, al allemaal gaan lopen. Dat lijkt me ook best wel vreemd, omdat je dan als burgemeester niet alle touwtjes in handen hebt.

Dat is heel vreemd. Je voelt achter je rug om, niet stiekem, maar er gebeurt van alles. Je weet hoe zo’n procedure loopt. Ik heb in een heel lang verleden in de gemeente Laarbeek ook een keer onderdeel mogen uitmaken van de vertrouwenscommissie, dus je weet wat er allemaal leeft en speelt. Maar op het moment dat de profielschets komt en wordt overhandigd aan de gouverneur, dan zit je daar zelf bij, maar gaat het over een ander. Dat zijn heel bijzondere momenten. Maar ik vind het ook mooi om mee te beleven. We hebben helemaal samen gebouwd aan die gemeente Peel en Maas en ik ben de eerste kroonbenoemde burgemeester van Peel en Maas, en dan ga je het stokje overdragen. Ik ben heel benieuwd wie er uit de hoge hoed gaat komen. Dan zullen er met de nieuwe kandidaat ook wat gesprekjes komen, een aantal dingen wil je graag overdragen. Al vind ik ook dat je je opvolger niet voor de voeten moet lopen. Lopende zaken draag je over en de rest is aan de nieuwe burgemeester, zo simpel is het ook.

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2024 toe en ik hoop dat we dat in een mooie samenwerking kunnen doen.

Ik wens iedereen een duurzaam 2024, waarin iedereen op zijn eigen tempo kan gaan en bewegen en waarin we samen de moeilijke opgaves die we tegemoet zien, gaan oppakken.

Ik wens ons allen vrede en verdraagzaamheid en aan alle inwoners van Peel en Maas vooral een heel gezond 2024.

Ik wens u allemaal een heel mooi, gelukkig en gezond 2024, waarin we samen met elkaar gaan bouwen aan een nog mooier Peel en Maas.

Gelukkig nieuwjaar.

En bij het nieuwe jaar hoort natuurlijk een lekker glas champagne. Burgemeester, wat is uw nieuwjaarswens voor de inwoners van Peel en Maas?

Ik wens iedereen een heel goed en gezond 2024 toe. Laten we goed op elkaar passen. En verder alles wat je je maar kunt wensen, dat dat op je pad mag komen. Ik wil daar een toost op uitbrengen. Proost, op iedereen.