Energie Adviescentrum Peel en Maas en gemeente Peel en Maas werken samen aan Peel en Maas Verduurzaamt

Geplaatst op donderdag 7 december 2023

De actie ‘Peel en Maas Verduurzaamt’ nodigt inwoners van Peel en Maas met een laag inkomen of laag middeninkomen uit een afspraak te maken met de energiecoach van het Energie Adviescentrum Peel en Maas. De energiecoach komt aan huis en bekijkt met de inwoner welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen. 'Door aan de basis energieverbruik te verminderen, bespaar je direct op de kosten. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. En daarmee verduurzamen we ook meteen', aldus wethouder Erik Nijssen.

Hoe doet u mee met de actie?

Minima ontvangen de komende weken een brief met uitleg over de actie. Inwoners met een laag inkomen of laag middeninkomen kunnen via de website Peel en Maas Verduurzaamt een afspraak maken.

Voor een laag inkomen of laag middeninkomen geldt:

  • voor alleenstaanden: een maximaal bruto jaarinkomen (2022) van 45.000 euro.
  • voor gehuwden/samenwonenden: een maximaal bruto jaarinkomen (2022) van 52.000 euro.

Om te toetsen of u in aanmerking komt voor de actie, vragen we u de inkomensverklaring van 2022 klaar te hebben liggen als de energiecoach aan huis komt. Hij bekijkt deze aan het begin van de afspraak. De inkomensverklaring 2022 is op te vragen bij de belastingdienst. Dit kan ook digitaal met DigiD.

Hoe werkt de actie?

  1. U maakt een afspraak voor een huisbezoek door de energiecoach van het Energie Adviescentrum Peel en Maas.
  2. De energiecoach voert bij het huisbezoek meteen 2 kleine aanpassingen in uw huis uit. Daarmee bespaart u direct. Ook ontvangt u een advies met aanvullende maatregelen.
  3. Voert u ook aanvullende maatregelen uit het advies uit? Laat de energiecoach dan de materialen bestellen bij WoonWijzerWinkel Limburg. Alleen dan betalen we de kosten voor de materialen tot een maximaal bedrag van 150 euro per huishouden.
  4. U ontvangt de materialen per post bij u thuis.
  5. Heeft u hulp nodig voor het aanbrengen van de materialen uit de actie? Dan regelt de energiecoach een afspraak met de installatiecoach. Ook de kosten voor het aanbrengen van de materialen zijn gratis.

Mogelijk vervanging van energie slurpend witgoed

Tijdens het huisbezoek kijkt de energiecoach ook naar het witgoed in huis. Zitten daar echte energieslurper tussen? Dan bestaat de kans dat de energiecoach besluit 1 apparaat te vervangen door een energiezuinig apparaat. 'Soms heb je niet door hoeveel energie een oud apparaat verbruikt. Ik ben dan ook blij dat we de mogelijkheid hebben om sommige witgoedapparaten te vervangen door een energiezuinige. Daarmee kun je echt impact maken op je energieverbruik', aldus wethouder Erik Nijssen. De energiecoach bepaalt of en welk apparaat vervangen wordt.

Samen verduurzamen

Erik Nijsssen: 'Verduurzamen doen we samen. Ik ben dan ook blij dat ook EP:Tummers met de actie meedoet. Zij leveren de energiezuinige witgoedapparaten en nemen bij levering het oude apparaat mee terug. Zij zorgen voor het goed recyclen van de oude apparaten.

We bieden met de actie mogelijkheden voor verduurzaming die bij iedereen passen. De optelsom van alle maatregelen samen, levert winst op. Enerzijds in het besparen van de kosten voor energieverbruik, anderzijds in de opgave om te verduurzamen'.

Energie Adviescentrum Peel en Maas

Gemeente Peel en Maas is blij deze actie samen met Energie Adviescentrum Peel en Maas te kunnen uitrollen. Er is een centrale rol voor de energiecoaches van het Energie Adviescentrum. De WoonWijzerWinkel Limburg heeft ze opgeleid om op maat advies te geven.

WoonWijzerWinkel Limburg

Als samenwerkingspartner levert WoonWijzerWinkel Limburg de materialen voor de door te voeren maatregelen. Sinds juni 2023 is de WoonWijzerWinkel Limburg gevestigd met een loket in het Energie Adviescentrum Peel en Maas. Alle inwoners van Peel en Maas kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies voor het verduurzamen van de woning en besparen op energie. Het loket is open op vrijdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur.