Stan Gubbels nieuwe kinderburgemeester van Peel en Maas

Geplaatst op donderdag 12 oktober 2023

Stan Gubbels uit Baarlo wordt de nieuwe kinderburgemeester van Peel en Maas. Hij is gekozen uit 12 kinderen die hebben gesolliciteerd naar deze mooie en eervolle functie. Stan is 10 jaar en zit in groep 7 van basisschool De Omnibus in Baarlo.

Op donderdag 12 oktober 2023 verraste burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo Stan en zijn klas met een bezoek aan de school en maakte zij bekend dat Stan de nieuwe kinderburgemeester wordt.

12 sollicitanten

Na de zomervakantie startte de zoektocht naar een nieuwe kinderburgemeester, nadat de vorige kinderburgemeester Saar Fransen in het voorjaar afscheid had genomen. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en Saar Fransen riepen kinderen uit groep 7 van de basisscholen in Peel en Maas op om te solliciteren met een vlog. 12 kinderen stuurden een vlog in. Van hen gingen 5 kinderen door naar de 2e ronde, zij kwamen op ‘sollicitatiegesprek’ bij de burgemeester en haar adviseurs. Deze ‘commissie’ stond vervolgens voor de moeilijke keuze om uit de enthousiaste kandidaten 1 kinderburgemeester te kiezen. De keuze viel uiteindelijk op Stan Gubbels.

Wat gaat de kinderburgemeester doen?

De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen van de gemeente Peel en Maas. De kinderburgemeester gaat mee op pad met de echte burgemeester bij bijzondere momenten, zoals de sleuteloverdracht bij de jeugdcarnaval, de uitreiking van een jeugdlintje, de Dodenherdenking, openingen en prijsuitreikingen waar kinderen bij betrokken zijn. Ook mag de kinderburgemeester meedenken over uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan, zoals spelen, sport en onderwijs. Bij deze activiteiten zal de kinderburgemeester ook regelmatig een toespraak houden. De kinderburgemeester start in groep 7 en is gedurende 2 jaar kinderburgemeester, dus tot en met groep 8. Daarna wordt een nieuwe kinderburgemeester gezocht.

Installatie

De installatie van Stan Gubbels als kinderburgemeester is rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, die wordt gehouden op 20 november 2023. Hiervoor wordt nog gezocht naar een geschikt moment.

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en de nieuwe kinderburgemeester Stan Gubbels
Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en de nieuwe kinderburgemeester Stan Gubbels