Pas op voor online fraude en oplichting

Geplaatst op vrijdag 18 augustus 2023

In de afgelopen jaren is online winkelen sterk toegenomen en daarmee ook de online criminaliteit. Het zou zomaar kunnen dat u in een ‘nep’ online winkel iets koopt en nooit iets ontvangt of dat zelfs uw gegevens hierbij gestolen worden.

Hoewel de technologie om online betalingen te doen zich blijft ontwikkelen, komt online fraude en identiteitsdiefstal nog steeds vaak voor.

Criminelen maken gebruik van nep online winkels om mensen op te lichten door betalingen te ontvangen voor producten die nooit worden geleverd. Deze websites lijken vaak erg op de echte webshops.

Tips voor het herkennen van oplichting en fraude

  1. Controleer het webadres (URL) van de online winkel om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met de URL van een bekende en betrouwbare winkel. Kijk uit voor kleine verschillen zoals spel- of typfouten.
  2. Controleer de eigenaar van het domein via een ‘who-is’ zoekopdracht. Als de registratie anoniem is, kan het een nep online winkel zijn.
  3. Kijk of de online winkel duidelijke en gemakkelijk te vinden contactgegevens heeft, zoals een telefoonnummer en adres. Als dit ontbreekt of moeilijk te vinden is, kan het een nep online winkel zijn.
  4. Controleer of de product beschrijvingen duidelijk zijn en geen taalfouten bevatten. Wees voorzichtig als de beschrijving te mooi lijkt om waar te zijn.
  5. Zoek naar reviews van de online winkel op websites zoals Trustpilot en Google Reviews. Als er veel negatieve reviews zijn of als er helemaal geen reviews zijn, kan het een nep online winkel zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van Digitaal Veilig Limburg