Tips om phishing-mails te herkennen

Geplaatst op donderdag 27 juli 2023

Phishing-e-mails zijn een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Het is een manier die criminelen gebruiken om gevoelige informatie van mensen te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers en andere persoonlijke gegevens.

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders wel eens bewust een phishing-mail heeft ontvangen. 1 op de 50 is hier vervolgens ingetrapt. Dit kan u dus ook gebeuren. Daarnaast is het aantal slachtoffers van phishing-mails dit jaar verdubbeld vergeleken met het aantal in 2021. Gemiddeld kost dit een slachtoffer 5000 euro. Dit kan dus grote impact hebben. Gelukkig verwijderen bedrijven als Google dagelijks ruim 100 miljoen phishing-mails.

Tips om phishing-mails te herkennen

Het is belangrijk om als ontvanger van verdachte berichten alert te blijven. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing, zijn er een aantal tips waar je op kunt letten:

  • Ben altijd alert op verdachte e-mails. Kijk goed naar de afzender en controleer of het e-mailadres echt is. Vaak lijken phishing-mails verstuurd te worden door je bank, verzekeraar of iemand die u kent.
  • Let op de inhoud van de e-mail. Kijk of de e-mail persoonlijke gegevens bevat en of deze kloppen.
  • Klik nooit zomaar op links of bijlagen in een e-mail. Controleer altijd of deze links en bijlagen veilig zijn.
  • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door. Banken en andere instanties vragen nooit om persoonlijke gegevens via e-mail.

Door deze tips kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing-e-mails. Let dus goed op en wees altijd alert op verdachte e-mails. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Digitaal Veilig Limburg.