Peel en Maas InZicht: Een ommetje bij de Kwistbeek

Geplaatst op woensdag 26 juli 2023

Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit de omgeving hebben Waterschap Limburg en de gemeente Peel en Maas de afgelopen jaren de wateroverlast van gebied Kwistbeek aangepakt en de kwaliteit van het gebied versterkt.

Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit de omgeving hebben Waterschap Limburg en de gemeente Peel en Maas de afgelopen jaren de wateroverlast van gebied Kwistbeek aangepakt en de kwaliteit van het gebied versterkt.

Aan het begin van het project hebben inwoners ideeën voor het gebied aangeleverd. Een van die ideeën was het aanleggen van wandelroutes om zo te kunnen genieten van deze mooie omgeving. Dat project gaat over de beek die van Helden naar Baarlo loopt en uiteindelijk in de Maas uitkomt.

En die hebben we samen met andere partijen hebben we die heringericht en hebben we nog allerlei aanverwante zaken zoals de ommetjes, waar we het eigenlijk straks over gaan hebben, het mooie wandelboekje, en nog wat zaken in het kasteelpark, in Helden hebben we nog wat dingen aangepakt.

En zo hebben we eigenlijk de hele Kwistbeek van het begin tot het einde, hebben we die samen met de inwoners, samen met het waterschap, hebben we die opgepakt. Inwoner Herman van Megen is een van de inwoners die vanaf het begin betrokken is bij het opstellen van de wandelroutes.

Dat wandelboekje is tot stand gekomen doordat we met een aantal mensen uit Helden, een aantal mensen uit Baarlo, hebben we samen gezeten, hebben we ook nog wat echte hulp gekregen van bijvoorbeeld Limburg marketing en het Routebureau. En hebben we gekeken wat zouden nou leuke ommetjes zijn zo rondom die Kwistbeek. Iedere keer weer of starten of eindigen bij die Kwistbeek en dan wat een  zestal leuke ommetjes hebben gemaakt.

Het mooie is dat de Kwistbeek eigenlijk stroomt door een heel interessant gebied, zowel een natuurgebied maar ook een erfgoedgebied. Er zijn heel veel bezienswaardigheden te zien. Natuurgebied vooral in het Heldense stukje van de Kwistbeek en als je richting Baarlo komt, dan zie je eigenlijk al om je heen hier, een prachtig kasteelpark en je hebt ook een prachtig uitzicht op Steyl, op het kloosterdorp, als je de route richting de Maas loopt. Dus eigenlijk behoorlijk wat te zien.

Wat belangrijkste is waren mensen uit Helden en mensen uit Baarlo, die hebben eigenlijk de input geleverd van waar is nu mooi lopen langs die beek, als we beginnen of eindigen bij de beek. Wat zou een leuke route zijn?

We hebben samen met het Routebureau gekeken, waar zijn al paden?, want dan kun je daar mooi gebruik van maken. Of waar lopen al routes? Dan hoef je geen nieuwe te maken, kun je daar gebruik van maken.

En zo hebben we gekeken, nou zestal routes, wat valt daar allemaal op te zien? Dat hebben we beschreven. Daar hebben heel veel mensen zich voor ingezet om daar leuke verhaaltjes van te maken. Limburg marketing heeft gekeken, is dat nu een leuke tekst voor in een boekje?. En zo hebben we eigenlijk met z’n allen samen zijn we tot dit resultaat gekomen.

Nou de  routes lopen eigenlijk tussen Helden en Baarlo. Vanaf de bron in Stogger en dan lopen de routes, we hebben 6 routes in totaal, lopen de routes via de Peelhorst, De Meeren en dan richting Baarlo waar de Kwistbeek in de Maas stroomt.

Er zijn een aantal verharde wegen, maar er zijn ook wat onverharde paden, natuurlijk heb je daardoor wel een stukje natuurbeleving uiteraard. Maar het is niet altijd even goed toegankelijk, het hangt een beetje af van het weer. Maar over het algemeen voor jong en oud toch wel redelijk te doen.

De boekjes zijn te vinden bij de VVV’s. En ze zijn 2 euro 50, dus dat is bijna niks voor zo’n prachtig boekje. En ook zijn ze te koop bij de locaties waar iets te eten of te drinken valt, die gaan ze waarschijnlijk ook allemaal verkopen. Dus daar kun je ze ook nog zien.

Wilt u genieten van het mooie gebied Kwistbeek? U koopt een wandelboekje bij de VVV kantoren in Baarlo, Kessel, Panningen en Meijel. En online op www.webshophartvanlimburg.nl.