Peel en Maas InZicht: 5 jaar Peel en Maas Schoon

Geplaatst op dinsdag 18 juli 2023

Peel en Maas Schoon is een echt begrip in de gemeente. Deze zomer bestaan ze 5 jaar. Reden om er eens wat meer bij stil te staan. We spreken Ans van Cuijk, adviseur Fysieke Leefomgeving bij de gemeente en Rob Custers van Peel en Maas Schoon.

Peel en Maas Schoon is een echt begrip in de gemeente. Deze zomer bestaan ze 5 jaar. Reden om er eens wat meer bij stil te staan. We spreken Ans van Cuijk, adviseur Fysieke Leefomgeving bij de gemeente en Rob Custers van Peel en Maas Schoon.

Nou het is echt heel belangrijk, maar vooral ook heel fijn voor de gemeente. Peel en Maas Schoon bestaat nu 5 jaar. Een clubje, of een paar mensen die zwerfafval opruimen hebben zich samengepakt. Ja dat heeft geresulteerd in een organisatie na 5 jaar waar ruim 350 vrijwilligers opruimen.

Waar dorpscoördinatoren zijn, maar ze doen nog meer. Want ze geven voorlichting op scholen, ze kijken mee of de prullenbakken op de juiste plek staan in de gemeente, ze spreken bedrijven aan die rommel veroorzaken, of bouwplaatsen of noem het maar op. Dus ja, wij zijn als gemeente heel trots op de organisatie Peel en Maas Schoon.

Ja, 5 jaar geleden zijn we begonnen met Peel en Maas Schoon. Hadden we de eerste opruimactie. Dat was met 40 deelnemers. 80 vuilniszakken vol, dat vonden we enorm veel. Dat smaakte naar meer.

Het jaar erop zijn we verenigingen gaan inschakelen, zodat we in elk dorp opruimacties hadden. En momenteel hebben we 2 keer per jaar een opruimactie in elk dorp. Verenigingen hoeven we niet meer uit te nodigen, want we hebben zoveel vrijwilligers. En de inschatting is dat we ongeveer 2000 volle zakken hebben verzameld in 5 jaar tijd met die grote opruimacties.

Tijdens de corona tijd waren grote acties tijdelijk niet mogelijk en toen zijn we begonnen met het adoptieplan. Het adoptieplan houdt in dat mensen een stuk straat kunnen adopteren en dat schoon houden.

We hebben ondertussen 350 adoptanten die ieder hun eigen stuk schoon houden. En ze krijgen materiaal van ons. En we zijn zover dat we in elk dorp een coördinator hebben of een team hebben die het materiaal uitdeelt. Ik heb hier mijn eigen voorraad van Helden. Want dit is locatie Helden. Als je daar naar kijkt, wat krijgt zo’n adoptant.

Natuurlijk vuilniszakken, stickers met zwerfafval die straks op die vuilniszakken horen. En langzamer zeker begint dat te groeien. Dus we hebben een ring om vuilniszakken vast te houden om te voorkomen dat ze dicht waaien.

En dan krijg je grijpers. En grijpers zijn er in meerdere maten. Dus je ziet hier de kindergrijper. Nou dat zijn kleine draadjes. Dat vinden kinderen heel erg leuk. Die zijn wat korter natuurlijk. We hebben langere grijpers en we hebben zelfs in elk dorp een lange grijper om in beekjes en wateren aan de slag te kunnen.

Maar dat is niet voldoende, we moeten ook zichtbaar zijn. Dus we hebben hesjes van Peel en Maas Schoon. De eerste keer was dat een beetje spannend om te kijken of mensen ze wel omdeden. Maar het is nu heel gewoon dat je dat soort hesjes aan hebt. Het is ook nog veilig.

En ja wat we geleerd hebben is handschoenen. Handschoenen zijn er voor de veiligheid natuurlijk. Maar er zijn ook heel veel maten, zijn we achter gekomen. Dus we hebben ook voor iedereen elk wat wils.

Omdat we zoveel adoptanten kregen moesten we wel iets organiseren om te voorkomen dat er overlap was. Daar zijn we begonnen met een digitale kaart, die is voor iedereen toegankelijk, op internet. En dat is ook heel makkelijk voor nieuwe adoptanten, want ze zien precies waar nog opgeruimd kan worden en waar niet. En op sommige plaatsen is de kaart 100 procent gevuld en op andere plekken niet.

En toen we toch aan het opruimen waren, toen bleek dat we best wel spannende en interessante zaken vonden. En op basis daarvan hebben we een galerij van bijzondere vondsten aangelegd. En het is onvoorstelbaar wat je vindt.

Het is eigenlijk in 2 categorieën onder te delen. Een deel is wat mensen kwijtraken, daar zitten vaak waardevolle zaken in. En de andere categorie is echt dumpingen en wat weg wordt gegooid. Dus neem eens een kijkje op onze website naar de bijzondere vondsten.

Hey Rob.

Hoi.

Hai. 5 jaar Peel en Maas Schoon, goh wat goed zeg. Van harte gefeliciteerd.

Ja dat is heel wat he.

Heel wat, nou heel wat, en heel wat mensen die jullie op de been gebracht hebben. We hebben echt een schonere gemeente. Bedankt!

Ja graag gedaan.

Ja, leuk!

Het is nog leuk ook en dat heb ik al eens gezegd he. Mensen vinden het leuk ook. Ja. Ja.

Hey, en wat gaat er nog gebeuren met de activiteiten om jullie jubileum te vieren?

Nou ja, dat wil ik wel zeggen, ook in de camera, we hebben echt wel een heel jubileumprogramma in elkaar gezet. Dus op onze website en op alle media bekend gemaakt. Een straattheater, we hebben lezingen, we hebben scholen speciale acties, dus we pakken echt uit dit jaar met ons vijfjarig bestaan.

Ja, leuk! We zien elkaar nog. Ja.

Want er is ook een tentoonstelling in het Huis van de Gemeente. Ook met Peel en Maas Schoon, maar ook met het Bouwens en de plastic soep. Kijk op de website van peelenmaasschoon.nl.

Op de website peelenmaasschoon.nl lees je alles over het jubileumprogramma en de activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd.