Peel en Maas InZicht: Trouwen in Peel en Maas

Geplaatst op woensdag 12 juli 2023

Er zijn volop mogelijkheden om te trouwen in Peel en Maas. Onze huwelijksambtenaren – officieel buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand – voltrekken het huwelijk, zoals dat zo mooi heet. Nicole Füchs, Anne-Will Jacobs en Rob Tiggelman nemen je mee op de reis tussen het aanzoek en het ja-woord.

Er zijn volop mogelijkheden om te trouwen in Peel en Maas. Onze huwelijksambtenaren – officieel buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand – voltrekken het huwelijk, zoals dat zo mooi heet. Nicole Füchs, Anne-Will Jacobs en Rob Tiggelman nemen je mee op de reis tussen het aanzoek en het ja-woord.

Hoe je zelf Babs kan worden is je moet het natuurlijk zelf leuk vinden, je moet voor een menigte durven te praten in het openbaar en je hebt er geen specifieke opleiding voor nodig. Je kan solliciteren bij de gemeente en dan kun je aangenomen worden als babs en dan kun je beëdigd worden en dan kun je te werk gaan. Je kan ook zelfstandig babs worden en dan kun je voor verschillende gemeentes trouwen. Maar je moet wel zorgen dat je beëdigd wordt, dus dat je voor de wet huwelijken mag sluiten.

Nou zo gauw als dat het huwelijk gepland staat, dan mogen zij een kijkje nemen in ons team, door de foto’s bekijken van alle babsen  en als ze dan een voorkeur hebben mogen ze die doorgeven. En dan krijgen ze het  visitekaartje van de aangewezen babs, en dan nemen zij contact op door te bellen of  een mail te sturen. Dus op die manier komen nieuwe bruidsparen in contact met de babs.

Hallo! Hey, ha! Hoi. Kelly, ik ben Nicole. Mitchel. Hoi. Kom binnen. Dankjewel!

Nou, zo gauw als dat het bruidspaar contact met mij op heeft genomen, dan stuur ik ze vragenlijsten toe. Die heb ik zelf gemaakt. Dat is 1 vragenlijst die ze samen in mogen vullen, over alle wensen van de ceremonie, maar ook hoe ze elkaar hebben ontmoet. Dus eigenlijk een stukje liefdesverhaal. En dan krijgen ze nog een vragenlijst die ze apart van elkaar in mogen vullen. Dan krijg ik alle ins en outs van hun allebei. En daarna start het gesprek. En dan gaan we samen in gesprek over de hele ceremonie, over het liefdesverhaal en vervolgens zien we elkaar weer terug op de dag van de voltrekking.

Trouwen kan op verschillende locaties in de gemeente Peel en Maas. Nou we hebben sowieso het Huis van de Gemeente, daar hebben we een mooie trouwzaal hier in Panningen. En daarnaast hebben we wel 14 trouwlocaties hier in de gemeente die officieel trouwlocatie zijn. Waaronder hier bijvoorbeeld De Koncurrent, waar je heel mooi buiten en binnen kan trouwen. De Keverberg in Kessel, Chateau de Raay in Baarlo, Gommianz in Grashoek, dus echt heel veel verschillende.

Het draait natuurlijk niet om de babs, het draait om het bruidspaar. Maar het is leuk om dat in hun gedachtegoed weer te geven hoe ze het willen. Dus de invulling van de ceremonie, geheel op hun af te stemmen. En dat maakt het zo divers, want de een wilt dit en de andere wilt dat. En dat maakt het zo bijzonder en leuk en ja apart altijd.

Nou in het gesprek merk ik vaak dat ze een beetje leunen op mij zeg maar, want ja voor hun is het ook de eerste keer als het goed is. En ze hebben vaak nog niet zo heel veel bruiloften meegemaakt. Dus ze willen graag wat adviezen van mij, wat tips, waar ze nog aan kunnen denken. Dus dat is een  beetje de rol van de babs in het voorgesprek.  En natuurlijk op de dag zelf ben ik degene die de speech voordraagt en het huwelijk voltrekt.

Kelly Johanna Amanda van Osch, neem jij Mitchel Hendricus Cornelis Maria Kok aan tot jouw man en beloof jij trouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan het huwelijk verbindt. Kelly, wat is daarop jouw antwoord? Jazeker. Dan verklaar ik dat Mitchel en Kelly door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.

Je kunt zelf je eigen trouwlocatie kiezen, dat is wel altijd in overleg met de gemeente. En je kunt  zelfs ook naast alle officiële trouwlocaties een eigen trouwlocatie kiezen, bijvoorbeeld thuis. Maar dan moet je wel met
de gemeente samen afstemmen en dan moet daar voor die dag een officiële trouwlocatie worden. 

Ja, ik noem het altijd mijn ere baantje. Ja, het is gewoon leuk om mensen in liefde te zien en te ontmoeten. En hoe ze elkaar hebben ontmoet, hoe ze elkaar, ja in de liefde geloven. Dat is leuk als je dat ziet tussen 2 mensen. De liefde bloeit op. En je komt bij ze en je maakt een vertaalslag naar de praktijk en je probeert er een mooie ceremonie van te maken.

Nou sowieso hebben wij natuurlijk het leukste team van trouwambtenaren. En heel veel mooie trouwlocaties, want de gemeente Peel en Maas heeft gewoon heel veel mooie plekken in de natuur waar je kunt trouwen. Dus ik denk dat het een prachtige plek is om de mooiste dag van je leven te hebben samen.

Ja, babs zijn is natuurlijk super bijzonder. Want ja, je krijgt natuurlijk in eerste instantie een kijkje in het leven van de mensen. Dat vertrouwen wat ze geven aan je dat is super bijzonder. En ja uiteindelijk dat jij die rol hebt op die speciale dag en dat zij het goed vinden dat jij ze dan in het echt verbindt.  Ja, dat is natuurlijk echt super. En daarna ga ik naar huis en dan voel ik mij nog helemaal in die heerlijke bubbel en dan doet eigenlijk niks er toe, dus ja helemaal fijn, super leuk om te doen.

Heel graag stel ik aan jullie voor Mitchel Kok en Kelly Kok – van Osch. Ik wens jullie, een leven lang samen, een leven lang liefde, een leven lang eeuwige trouw. Liefde is vriendschap die vlam heeft gevat. Wens ik jullie allemaal een hele fijne dag toe.