Peel en Maas InZicht: Het werk van onze gezinscoaches

Geplaatst op dinsdag 27 juni 2023

Han Goes is coördinator gezinscoaches bij de gemeente Peel en Maas en weet als geen ander wat de werkzaamheden van onze gezinscoaches inhouden. Hij legt u uit wat het werk van onze gezinscoaches inhoudt. 

Han Goes is coördinator gezinscoaches bij de gemeente Peel en Maas en weet als geen ander wat de werkzaamheden van onze gezinscoaches inhouden. Wij zochten hem op!

Ik ben Han Goes. Ik ben hier in de gemeente Peel en Maas coördinator
van de gezinscoaches.

De gezinscoaches hebben een hele omvangrijke taak. Gezinscoaches helpen gezinnen met kinderen onder de 18 jaar die een vraag hebben omtrent hun opvoeding van hun kinderen. Dat kan heel breed.

Dat kan zijn van mijn baby kan niet goed slapen, hoe kan ik daar het beste mee omgaan? Tot mijn kind kan heel moeilijk mee gaan op school of mijn kind heeft autisme, hoe kan ik daar mee omgaan. Van A tot Z.

Inwoners kunnen op verschillende manier in contact komen met een gezinscoach.

Het makkelijkste is gewoon rechtstreeks het gemeentehuis bellen en vragen naar de gezinscoaches. Hier is altijd iemand van 9 tot 5 telefonisch beschikbaar.

Het kan ook in de avonduren en in de weekenden, dan hebben wij een soort bereikbaarheidsdienst. Die kun je dan bellen en dan word je de volgende dag ook in contact gebracht met ons.

Nadat je gebeld hebt gaat de gezinscoach u terug bellen. En dan is er een intakegesprek en dan gaan we kijken of de vraag die je hebt hier op de goede plek is. En als het antwoord daarop ja is, dan gaan we alles in kaart brengen omtrent uw kind en kijken wat we kunnen betekenen.

Wij proberen heel de context in beeld te brengen. Dus we proberen te kijken wat is er in de vrije tijd te doen? Sportclubs? Hoe gaat het op school? Wat kunnen we daar betekenen? Hoe zit het in de familie in mekaar? Waar zitten daar krachten bij om het kind te helpen?

Zo proberen we een heel totaalbeeld te maken om te kijken wat zijn de helpende factoren bij het kind en wat zijn de belemmerende factoren. Dus die context is heel erg belangrijk.

En we hebben gelukkig een hele goede samenwerking met de huisarts. Want de huisarts zegt die context, die kunnen wij ook wel in beeld brengen, maar wij hebben daar veel te weinig tijd voor. Dus wij doen heel vaak met de huisartsen samenwerken. Hebben wij ook spreekuur om de totale beeld van het medische aspect, het sociale aspect, om die samen te voegen tot een goed plan.

Han doet zijn werk met veel plezier.  

Het is heel afwisselend. Het is ook heel divers. Je bent ook veel buiten het Huis van de Gemeente natuurlijk aan het werk. En het is heel mooi om samen met ouders te kijken, kunnen we iets betekenen voor die kinderen.

Heb je een opvoed of opgroeivraag?

Dan helpt de gezinscoach je graag. Neem contact met ons op via telefoonnummer 077 306 6666. Of stuur een e-mail naar vraag@peelenmaas.nl. Ook op onze website vind je meer informatie. Ga naar www.peelenmaas.nl en zoek op: gezinscoach.