Peel en Maas InZicht: Het milieupark

Geplaatst op maandag 15 mei 2023

Bij het milieupark Peel en Maas kunt u terecht voor het wegbrengen van allerlei soorten afval. Hier treffen we Angela Wilms en zij vertelt erover.

Bij het milieupark Peel en Maas kun je terecht voor het wegbrengen van allerlei soorten afval. Hier  treffen we Angela Wilms en zij vertelt erover.

Nou wij kunnen hier voor bijna alle afvalstromen terecht. Alleen zand niet, want zand weten we niet of daar een goed grond garantie bij zit. Maar bijna alle afvalstromen die je thuis hebt, die kun je hier ook kwijt. En is dat niet zo, dan zorgen wij toch dat het op de goede plek terecht komt.

Niet alles is gratis, wel bijna alles. Het KCA, het klein chemisch afval is gratis. Het glas, de harde plastic, de PMD, die u thuis ook heeft, die is hier gratis. De elektra, het ijzer, is ook gratis. Het papier is gratis.

We hebben een paar afvalstromen die niet gratis zijn. Dat is het AB hout bijvoorbeeld. Het geverfde hout van thuis, het geïmpregneerde hout niet, het hout wat u thuis in uw tuin heeft, de bielzen die we heel veel krijgen nu. Het grof afval is niet gratis. Dus daar betaalt men dan voor.

Een heel mooi voorbeeld van wat er gebeurd met onze afvalstromen is bijvoorbeeld onze puin. Mensen komen de oude stenen brengen en van hieruit worden die naar Meijel gebracht, naar Martens, en dan wordt het gebroken. Hebben wij dat nodig om onze kanten van de weg op te vullen dan halen we dat daar weer op. En zo is de cirkel rond. Dan hebben we van een grondstof weer een nieuwe grondstof gemaakt.

Maar bijvoorbeeld het A hout, het herbruikbare hout, dat wordt door de stichting Gewoon BuitenGewoon, wordt dat opgehaald elke dinsdag. Nou, die maken daar de leukste spulletjes van. De vogelhuisjes, de tuinbankjes, in de kersttijd de kerststerren. Hartstikke leuk.

Dat leggen wij hier aan de kant, dat is een bordje herbruikbaar staat daar bij. Dat is ook weer zo’n voorbeeld zoals met de puin, is dat natuurlijk met dat hout hetzelfde. We krijgen het gewoon weer terug in onze eigen gemeente. Nou, mooier kan toch niet?

Het milieupark dat is bedoelt voor de inwoners van Peel en Maas. Voor de particulieren mensen, dus niet voor bedrijven. Dus gewoon voor de mensen die ook wonen in Peel en Maas. Dat wordt ook gecontroleerd aan de kassa met uw legitimatie, en uw huisnummer en postcode. Dan kijken wij dat na of dat klopt en dan kan u door.

Wat wij heel belangrijk vinden en dat is heel efficiënt, kom alvast een beetje gesorteerd aan. We hebben ook wel eens aanhangwagens die lopen gewoon helemaal vol, dan ben je 2 of 3 uur bezig hier en dat is voor jullie niet leuk en voor ons ook niet. Dus probeer het al een beetje bij mekaar te zoeken. De plastic bij de plastic, het hout bij het hout, dan ben je hier ook veel sneller klaar. Dan gaat het ook zeker in de goede bakken, dus dat is alleen maar een win-win situatie.

De zomerdag, dat zien we wel vaak terug dan komen de mensen, want het is mooi weer, in de korte broek, op de slippers. Zorg dat u goede schoenen aan heeft. Gesloten schoenen, geen open schoenen en dan komt dat helemaal goed.

Nog een laatste tip: als u deze kant op komt, breng iemand mee. De mensen die we hier aan de bakken hebben staan, die zijn er om toezicht te houden, die zijn er niet om spullen te tillen.

Op www.peelenmaas.nl bij de knop afval vind je meer informatie over het inzamelen van afval in Peel en Maas. Of download de app Afvalkalender Peel en Maas, een handig hulpmiddel bij het scheiden van afval, de regels op het milieupark en om een herinnering te krijgen wanneer je afval wordt opgehaald.