Peel en Maas InZicht: Een dag mee met de huismeesters

Geplaatst op zaterdag 18 maart 2023

De huismeesters van de gemeente houden zich met van alles bezig. Maar wat doen ze nou precies? U loopt een dag mee met Lot Koopmans, Joris Cruijsberg en Mark van Rooij. Zij vertellen u wat hun werk inhoudt.

De huismeesters van de gemeente houden zich met van alles bezig. Maar wat doen ze nou precies? We lopen een dag mee met Lot Koopmans, Joris Cruijsberg en Mark van Rooij.  Zij vertellen ons wat hun werk inhoudt.

Wij als huismeesters zorgen dat het gemeentehuis ’s morgens geopend wordt, dat de ambtenaren allemaal hun werk op een juiste manier kunnen doen met de juiste materialen. We zorgen voor onderhoud aan het gemeentehuis en alle materialen.

De belangrijkste taak bij de gemeente Peel en Maas is om te zorgen dat het hele ambtenaren apparaat aan het werken en aan het draaien blijft. En dat kan van ’s morgens de brievenbus, de lampen aan en zorgen dat alle machines draaien. En dat als er iets defect is dan kunnen ze ons roepen en wij zullen direct gaan helpen indien mogelijk.

Ik begin altijd om 7 uur ’s ochtends, een collega van mij begint dan ook. Die begint met de post.  En ik begin dan hier achter de facilitaire balie alle meldingen weg te werken en hulpvragen die komen, kan zijn dat een bureau kapot is of heel divers is het. Aan het eind van de dag sluiten we netjes  alles af met z’n allen en dan is het weer gedaan voor vandaag.

We zijn als huismeester ook als het ware gastheer. Dus wij zorgen dat de mensen op een prettige manier en klantvriendelijke manier hier worden ontvangen. En daarbij kun je denken aan raadsvergaderingen. Daar helpen we mee om bezoekers te ontvangen, maar ook naar de raadszaal te begeleiden. Evenementen en activiteiten die hier georganiseerd worden, als ook vergaderingen en bijeenkomsten.

Hey Mark, volgens mij is er iets aan de hand op het invalidentoilet. Kun je even komen?  Ik kom mee. In het invalidentoilet? Ja hier.

Naast de functie huismeester ben ik ook lid van de brandweer. Zodra dat de pieper gaat laat ik hier het werk vallen en ben ik inzetbaar voor de brandweer. De gemeente vindt het heel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn, dus we krijgen alle medewerking om de functie brandweerman te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn er ook nog meerdere collega’s binnen de gemeente betrokken bij de brandweer.

Hoi Marieke, ik heb jouw printopdracht klaar liggen bij de facilitaire balie.

Joris Cruijsberg is nog vrij nieuw bij het team van de huismeesters.  Hoe ervaart hij zijn nieuwe baan?

Ik werk vanaf september als huismeester bij gemeente Peel en Maas. Het werk is heel erg leuk en heel divers. Iedere dag is anders ook. De ene keer ben je brieven aan het printen en aan het versturen. De andere keer moet je weer de trouwzaal opbouwen, dan weer de raadzaal opbouwen, dan is er weer wat catering. Iedere dag is weer anders.

Joris, jij had drukwerk klaar liggen. Dit zijn ze geworden. Nou, top! Dankjewel. Het ziet er goed uit. Asjeblieft! Merci!

Nog een paar maanden ben ik hier bij de gemeente Peel en Maas, bijna 40 jaar in dienst. En wat ga ik het hardst missen? Ik denk mijn collega’s en alle mensen die ik iedere dag tegenkom.

Zijn er nou andere functies bij de gemeente waarvan jij ook wel eens wilt weten wat het precies inhoudt. Wij horen het graag. Stuur een email naar communicatie@peelenmaas.nl. En wie weet zie je het terug in een van onze volgende uitzendingen.

Het staat klaar zo. Ze kunnen komen.