Koninklijke onderscheiding voor Frans Joosten uit Panningen

Geplaatst op zaterdag 4 maart 2023

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo heeft op zaterdag 4 maart 2023 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Frans Joosten uit Panningen. De heer Joosten wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking was tijdens de heropening van hospice en verblijfhuis het Plattelandshoés in Panningen.

Koninklijke Onderscheiding voor Frans Joosten uit Panningen. Foto: Stefan Koopmans
Koninklijke Onderscheiding voor Frans Joosten uit Panningen. Foto: Stefan Koopmans

Frans Joosten zet zich al 30 jaar in voor diverse verenigingen en organisaties in de gemeente Peel en Maas. Vanaf 2014 is hij mede-initiatiefnemer en voorzitter van het Plattelandshoés in Panningen. Hij heeft zich ingezet voor de verbouwing van de voormalige lagere school tot een volwaardige voorziening voor onder andere mensen in hun laatste levensfase.

Op 1 maart 2017 opende dit hospice en verblijfshuis, waar palliatieve zorg, respijtzorg en overbruggingszorg worden geboden aan mensen uit de gemeente Peel en Maas en omgeving. Het initiatief bestaat 5 jaar en in 2023 is de locatie uitgebreid met 2 nieuwe appartementen, multifunctionele ruimtes en een stilteruimte waar mensen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren.

Het Plattelandshoés telt 125 vrijwilligers en is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Samen met 4 andere vrijwillige bestuursleden is Frans Joosten de drijvende kracht achter de organisatie.

Frans Joosten heeft zich in het verleden ook ingezet voor Stichting Peuterspeelzaal Pinkeltje in Egchel. Van 1995 tot 2016 was hij mede-initiatiefnemer en voorzitter. Daarnaast was hij gedurende een lange periode actief voor de Muziekvereniging Egchel, als bestuurslid en een periode als interim-voorzitter. Voor deze vereniging heeft hij ook mee activiteiten georganiseerd en richtte hij zich op het coachen van nieuwe jeugdige bestuursleden. Ook vertegenwoordigde hij de vereniging op diverse plekken.