Peel en Maas InZicht: Wat doet een stedenbouwkundige?

Geplaatst op vrijdag 3 februari 2023

Peel en Maas is een plattelandsgemeente met 11 prachtige dorpen. We zijn dus geen stad. En toch werkt er een stedenbouwkundige bij de gemeente. Paul Cuppen vertelt ons wat dit inhoud en wat deze functie zo leuk maakt.

Een stedenbouwkundige bij de gemeente is vooral bezig met het beantwoorden van de vraag hoe ziet de bebouwde omgeving er morgen uit, of overmorgen, of over tien jaar.

Peel en Maas is een plattelandsgemeente met 11 prachtige dorpen. We zijn dus geen stad. En toch werkt er een stedenbouwkundige bij de gemeente. Paul Cuppen vertelt ons wat dit inhoud en wat deze functie zo leuk maakt.

Paul Cuppen:

Een stedenbouwkundige bij de gemeente is vooral bezig met het beantwoorden van de vraag hoe ziet de bebouwde omgeving er morgen uit, of overmorgen, of over tien jaar. Dus ik mag mezelf bezighouden met het ontwerpen van de wijk van de toekomst.

Dus ik help mee aan het bouwen van de woningen die wij in Peel en Maas nodig hebben. Maar zorg dat dat niet gewoon de standaard rijtjes zijn zoals die in het verleden bouwden, maar ik denk mee na over hoe we de huidige klimaatproblemen bijvoorbeeld ook aanpakken in zo’n wijk. Of hoe wij een prettige leefomgeving gaan maken, zodat de inwoners van Peel en Maas daar op een fijne manier in kunnen wonen.

Paul maakt ook zijn eigen maquettes, bijvoorbeeld om uitleg te geven over een project aan de gemeenteraad. Zoals een maquette van Kuukven in Baarlo.

Paul Cuppen:

Ik vind het werk leuk om dat te doen, omdat je binnen in kantoor bezig bent, letterlijk met stift en met pen aan het schetsen. Maar om dat te kunnen schetsen ga ik eerst naar buiten toe, om met de klant, met de bewoners, met het dorpsoverleg te praten wat de behoefte is. En dat ik zie dat de ideeën die je met pen en papier op tekeningen zet uiteindelijk ook gewoon met een bouwkraan worden gerealiseerd. Je ziet het ontstaan, dat is prachtig.

Een project waar ik een voorbeeld kan noemen is In den Bosch waar we een paar weken geleden de openingshandeling hebben gedaan waar we met Wonen Limburg 18 sociale huurwoningen realiseren. Een ander voorbeeld is Kuukven, waar we 116 woningen gaan maken, ook met een woningbouw coöperatie. In een hele mooie klimaatbestendige, toekomstbestendige wijk. Maar ook bijvoorbeeld VMBO in Panningen waar de cultuurhistorie en de identiteit van de oude technische school nadrukkelijk in het plan naar voren komen.

Mijn rol in zo’n project verandert een beetje, dus afhankelijk van wie het project start. Soms is het dat projectontwikkelaars van buiten een plan hebben en dan zit ik meer aan de adviserende kant. Maar soms zijn we als gemeente ook de lead en zijn wij zeg maar projectontwikkelaar.

En dan zit je echt vooraan, vanaf moment van ontwerpen, kijken welke gronden we willen aankopen en ben je veel meer bezig met de inhoud. Nou we hebben in Peel en Maas natuurlijk een flinke woonbehoefte waar we druk mee bezig zijn om die te kunnen invullen met veel projecten.

Maar we hebben ook nog een aantal locaties in het bebouwd gebied die niet helemaal meer toekomstbestendig zijn. Winkelpanden die getransformeerd kunnen worden, vervallen locaties die aandacht behoeven en daar zijn we op dit moment met zijn allen druk mee bezig. En daar besteed ik ook veel tijd in om te kijken hoe kunnen we dat tot een mooie plek ontwikkelen met een nieuwe functie erin.

En zo zijn we voor Kessel en Baarlo, omdat die een grote behoefte hebben, is een beetje primaat. Dus daar ben ik vooral mee bezig. Maar ook andere kernen, kleine kernen, als Koningslust met de school of Maasbree waar we met het leefplein actief bezig zijn. En daar zie je me buiten in het veld, maar ook aan de tekentafel, veel werk verzetten.

Nog flink wat te doen dus de komende jaren. Ben je nou enthousiast geworden door het verhaal van Paul? En zie je het ook wel zitten om voor de gemeente Peel en Maas te werken? Kijk dan op onze website voor de vacatures.