Tips veilig hout stoken en wat te doen bij overlast

Geplaatst op woensdag 25 januari 2023

Het stoken van een houtkachel, pelletkachel of open haard zorgt voor warmte en gezelligheid in huis. Maar het kan ook overlast geven. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen.

Stooktips

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Stookt u op de juiste manier, dan beperkt u de geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en voor uzelf. En haalt u meer rendement uit uw kachel. Lees de stooktips voor houtkachel en open haard op de website van Milieu Centraal.

Overlast door houtrook

Probeer dit dan eerst zelf op te lossen met degene die de overlast veroorzaakt. Lukt dat niet en heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij Buurtbemiddeling. Kijk voor informatie op de website van Vorkmeer of bel 077 307 7350. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Peel en Maas, met een koophuis of een huurhuis. Aan Buurtbemiddeling zijn geen kosten verbonden.

Overlast melden bij de gemeente

Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u overlast melden via het online meldingsformulier.

Schoorsteen vegen

Elk jaar zijn er meer dan 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. Laat minstens 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. Dan is er minder risico op een schoorsteenbrand.