Start programma Stevig Staan voor ouderen

Geplaatst op vrijdag 16 december 2022

Vrijdag 16 december 2022 start het valpreventieprogramma Stevig Staan voor ouderen in 7 Noord-Limburgse gemeenten, waaronder Peel en Maas. Dit programma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Inwoners van 70 jaar en ouder kunnen zich gratis aanmelden via de website Stevig Staan.

Het programma

U kunt meedoen aan Stevig Staan via een informatiebijeenkomst bij u in de buurt of via een doorverwijzing van een wijkverpleegkundige, huisarts of specialist. Na de informatiebijeenkomst krijgt u een een-op-een afspraak met de fysiotherapeut of beweegcoach om samen te kijken naar alle onderdelen die invloed kunnen hebben op vallen. Vervolgens wordt er gekeken welke van de 2 cursussen het beste bij u past.

De cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ is 1 dag in de week -  5 weken lang. En de cursus ‘In Balans’ is 1 dag in de week - 14 weken lang. In de cursus werkt u aan uw spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt.

Wethouder Anget Mestrom: “Ik kan dit programma Stevig Staan alleen maar aanbevelen. In deze cursus oefent u met evenwicht en balans, waardoor u vallen kunt voorkomen of verminderen. Naar mate u ouder wordt is het risico op vallen steeds groter. Mooi om te zien dat dit programma dicht bij huis voor u wordt georganiseerd”.

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst

Het team van Stevig Staan komt langs in alle Noord-Limburgse gemeenten. Bekijk de agenda op de website Stevig Staan om te zien waar en wanneer er een informatiebijeenkomst bij u in de buurt is. Via de agenda kunt u zich aanmelden.

Voorkom valincidenten

Wist u dat de meeste mensen in of rond hun huis vallen? Zij zijn dan vaak voor een lange tijd of zelfs permanent afhankelijk van zorg van anderen. Vorig jaar kwamen in Nederland 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met 40%.

Een valongeval heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven. Terwijl valongevallen voor een groot deel zijn te voorkomen door middel van valpreventie. De onderdelen van het beweegprogramma Stevig Staan hebben in het verleden al bewezen dat het leidt tot minder valincidenten bij deelnemers.

Over Stevig Staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Een samenwerking onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit, Social Finance NL is betrokken als intermediair. Het programma is ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd door een Health Impact Bond.