Toeslagenaffaire: nu ook hulp voor kinderen en jongeren

Geplaatst op woensdag 14 december 2022

Niet alleen ouders, maar ook kinderen en jongeren kunnen problemen hebben door de toeslagenaffaire. Stress thuis. Armoede. Soms zijn ouders uit elkaar gegaan. Voor hen is de kindregeling gemaakt. De kindregeling biedt hulp op verschillende gebieden. De kinderen en jongeren krijgen een geldbedrag, hulp van de gemeente en is er hulp voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Kinderen krijgen vanzelf bericht

De meeste kinderen en jongeren die recht hebben op de kindregeling zijn bij de Belastingdienst bekend. Zij krijgen vanzelf een brief met daarin meer uitleg. En hoeven zich daarom niet aan te melden.

Aanmelden soms toch nodig

In deze 3 gevallen is aanmelden voor de kindregeling wel nodig:

  1. Het kind heeft pleegouders. Of heeft pleegouders gehad.
  2. De ouder(s)/verzorger(s) van het kind zijn overleden.
  3. Het kind heeft geen Burgerservicenummer (BSN). Bijvoorbeeld omdat het kind in het buitenland is geboren.

Twijfelt u of aanmelden mogelijk is? Dan kunt u dat controleren door het invullen van een korte vragenlijst op de website van de Belastingdienst onder Toeslagen.

Geldbedrag

Alle gedupeerde kinderen en jongeren krijgen een geldbedrag. Het geldbedrag dat zij krijgen is onderdeel van de kindregeling. Het geld mogen ze zelf houden. Ze hoeven dit niet terug te betalen. Ze kunnen alvast gaan nadenken wat ze met het geld willen doen. Dat is voor iedereen heel verschillend.

De hoogte van het geldbedrag en wanneer het geld op de bankrekening staat, leest u op de website van de Belastingdienst

Hulp van de gemeente

Kinderen en jongeren uit Peel en Maas kunnen voor hulp terecht bij de gemeente Peel en Maas. Dat heet ‘brede ondersteuning’. Dit is bedoeld als steun in de rug en, waar nodig, hun leven weer op orde te krijgen. Ze kunnen gebruikmaken van hulp op verschillende gebieden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over onderwijs of werk, wonen, geldproblemen of om te praten over de situatie. Samen met medewerker Kim Wijkstra van team Werk Inkomen Jeugd en Zorg (WIJZ) bekijken ze welke hulp nodig is. En welke hulp het beste bij hen past.

De gemeente ontvangt geen gegevens van de kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren van 18 jaar en ouder kunnen zelf contact opnemen. Bij kinderen jonger dan 18 jaar kunnen de ouder(s) of verzorger(s) contact opnemen. Neem contact op met Kim Wijkstra via het Klant Contact Centrum door te bellen naar 077 306 6666 of te mailen naar kim.wijkstra@peelenmaas.nl.  

Problemen door kinderopvangtoeslag

Lange tijd is door de Belastingdienst kinderopvangtoeslag teruggevraagd of kregen huishoudens geen persoonlijke betalingsregeling. Dit klopte vaak niet. Dit noemen we de kinderopvangtoeslagaffaire. Niet alleen ouders, maar ook hun kinderen kunnen problemen hebben gekregen van de toeslagenaffaire.