Lezing over kastelen, de adel en dorpsbewoners in ambt Kessel

Geplaatst op donderdag 6 oktober 2022

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseert Museum Peel en Maas een lezing over de nieuwste inzichten wat een ‘kasteel’ is, toegespitst op de adel en de dorpsbewoners in Ambt Kessel, door historicus Piet Schinck.

De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Vanaf circa 21.30 uur is de mogelijkheid vragen te stellen. Inloop is vanaf 19.30 uur.

Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. U hoeft niet van tevoren te reserveren. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening.

Lezing

De late middeleeuwen en de Nieuw Tijd in Ambt Kessel zijn grondig door Schinck onderzocht. Hij biedt een kritische reflectie op onze romantische voorstelling over alles wat een ‘kasteel’ genoemd wordt. Ook worden de positie en de betekenis van een Huis, een Gesees en een Borcht uiteengezet.

De lezing gaat ook in op de staatkundige betekenis van een kasteel, de middeleeuwse adel, een Huis, de rol van de landheer en landbezit in het Ambt Kessel. Een belangrijk thema is de verhouding tussen de kerspellieden (dorpsbewoners) en de bewoners en het ‘kasteel’. Over deze standensamenleving zal Schinck enkele opmerkelijke details delen met zijn publiek, er is namelijk sprake van veel verborgen verleden.