Energietoeslag: 800 euro voor minima Peel en Maas

Geplaatst op dinsdag 22 maart 2022

Door de fors gestegen energieprijzen komen veel mensen met een laag inkomen in financiële problemen. Het college van Peel en Maas heeft besloten eenmalig een energietoeslag van 800 euro per huishouden uit te betalen aan minima in Peel en Maas. De eenmalige energietoeslag wordt begin april 2022 uitbetaald aan de groep minima die bij de gemeente Peel en Maas bekend is.

De behoefte aan compensatie is groot

Op 10 december 2021 heeft de Rijksoverheid besloten huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de hoge energiekosten met een energietoeslag van 200 euro per huishouden. Voorwaarden vanuit de Rijksoverheid lieten lang op zich wachten. Omdat de behoefte aan compensatie groot is, had het college van Peel en Maas vooruitlopende op de landelijke wet- en regelgeving besloten een voorschot van 200 euro per huishouden uit te betalen aan de groep minima die bij de gemeente Peel en Maas bekend is.

Uiteindelijk meldde de minister op 15 maart 2022 dat de uitvoering van de eenmalige energietoeslag niet kan wachten op formele autorisatie van beide Kamers der Staten-Generaal gezien de huidige energiecrisis. Ook is besloten het (landelijke) budget voor deze regeling te verhogen om een eenmalige toeslag van 800 euro per huishouden mogelijk te maken. Het voorschot van 200 euro per huishouden wordt daarmee omgezet naar een eenmalige energietoeslag van 800 euro per huishouden voor minima in Peel en Maas.

Voor inwoners met 120 procent van de geldende bijstandsnorm

Inwoners die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag behoren tot de groep minima. Dit zijn inwoners met een inkomen tot 120 procent van de geldende bijstandsnorm. Het gaat dan specifiek om inwoners die op 1 maart 2022 behoren tot één van de volgende doelgroepen.

  • Uitkeringsgerechtigden P-wet, IOAW, IOAZ, Bbz, Bbz-light en periodiek bijzondere bijstand, inclusief de collectief verzekerden met een gemeentepakket 2022 bij zorgverzekeraar VGZ.
  • Cliënten die toegelaten zijn tot de Wgs (gemeentelijke schuldhulpverlening) en een schuldenregeling hebben.
  • Inwoners met een AIO-uitkering van de SVB (aanvullende uitkering op AOW-uitkering).

​De gegevens van deze groep inwoners is bij de gemeente bekend. De eenmalige energietoeslag van 800 euro wordt automatisch begin april 2022 aan hen uitbetaald.

Overige doelgroep

De groep inwoners met 120 procent van de geldende bijstandsnorm is natuurlijk groter dan de groep die bij de gemeente bekend is. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen met een AOW. Inwoners die denken tot deze groep te behoren kunnen begin april via de website van Gemeente Peel en Maas de eenmalige energietoeslag voor hun huishouden aanvragen. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 oktober 2022. Het aanvragen of uitbetalen de energietoeslag voor deze groep is nu helaas nog niet mogelijk.