In deze aflevering van Peel en Maas in Zicht hebben we aandacht voor onze partner Hart voor Peel en Maas. Elke dag sterven in Nederland 35 mensen buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand. Zo'n 70 procent van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. De kans op overleven is het grootst als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet.
Hart voor Peel en Maas zet zich in om een 6 minuten zone op te zetten. Zo kunnen er levens worden gered. En jij kunt daarbij meehelpen. Hoe? Dat leggen Gerrie van Gemert en Marloes Aerts je later uit.
Maar eerst Marloes Aerts, die uitlegt wat de 6 minuten zone inhoudt.
6 minuten zone
De 6 minuten zone is een gebied waar iemand die een hartstilstand krijgt geholpen wordt. Binnen de 6 minuten moet er 112 zijn gebeld, moet een reanimatie zijn opgestart en moet de AED zijn opgehaald.
Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Daarom is er in Nederland een uniek reanimatie oproepsysteem. Hartslag Nu.
Nou, als je 112 belt, dan krijgt de meldkamer een melding en dan worden er burgerhulpverleners opgeroepen. Er zijn burgerhulpverleners die direct naar het slachtoffer gaan en beginnen met reanimeren. En er zijn burgerhulpverleners die gaan naar de AED om de AED op te halen. Gemiddeld zijn de burgerhulpverleners 2,5 minuut sneller dan de professionele hulpdiensten. En die 2,5 minuut maakt heel veel uit voor het hebben van een goed leven na een reanimatie.
Bij de oproep van Hartslag Nu, daar worden de burgerhulpverleners opgeroepen en in de app kun je aangeven of je wel of niet beschikbaar bent en of je naar de locatie kunt gaan. Zijn er voldoende hulpverleners opgeroepen, dan stopt de oproep ook.
Stichting Hart voor Peel en Maas
De Stichting Hart voor Peel en Maas zet zich in om de gemeente Peel en Maas hartveilig te maken en te houden. Wat houdt dat precies in? Bij de opstart van de Stichting Hart voor Peel en Maas was ons doel om 1 procent van de inwoners van Peel en Maas burgerhulpverlener te worden. Nou, dat doel hebben we ruimschoots gehaald. We zitten nu tussen 1,5 en 2 procent. En ons doel is 2 procent.
Dat lijkt heel erg veel, want we hebben op dit moment 858 burgerhulpverleners. Maar ja, mensen gaan op vakantie, mensen werken, dus je kunt niet altijd. Ja, en je moet ook kijken naar de tijd die dat is. Dus ons doel is om 2 procent te halen.
In Peel en Maas zijn 73 geregistreerde AED's, die bij het landelijke netwerk zijn aangemeld. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en wordt ingezet in het geval een persoon wordt getroffen door een hartstilstand.
We hebben in de gemeente Peel en Maas AED's hangen die 24/7 bereikbaar zijn, maar er zijn er ook nog een aantal die in de la liggen die niet bereikbaar zijn. En we hopen eigenlijk dat mensen, ja toch die AED's aan gaan sluiten bij Hartslag Nu zodat ze de bij een hartstilstand opgeroepen kunnen worden zodat er zo snel mogelijk een AED komt.
Hart voor Peel en Maas werkt nauw samen met de gemeente Peel en Maas. De gemeente heeft een netwerk van AED's hangen binnen alle kernen. De gemeente zorgt ook voor het onderhoud van de AED's en werkt samen met de stichting. En Hartslag Nu om na te gaan of er voldoende burgerhulpverleners zijn binnen alle kernen.
Hulpverlener, word je door, als je een cursus hebt gevolgd en je gaat je aanmelden bij Hartslag Nu. Nou, dan volg je een informatieavond en dan ben je eigenlijk zit je in het systeem van Hartslag Nu. Zodat je opgeroepen kunt worden in de buurt waar dus een hartstilstand komt. Om zo meer overlevingskansen te krijgen en kwaliteit van leven. Elke seconde telt.
Hartslag Nu
Ook jij kunt hulpverlener worden door een cursus reanimatie te volgen en je aan te melden bij Hartslag Nu. De kosten worden vaak vergoed door je zorgverzekering.
Hart voor Peel en Maas heeft altijd meer burgerhulpverleners nodig. Hoe dichter de tijd dat je bij een hartstilstand zit, hoe meer overlevingskansen en meer kwaliteit van leven je hebt. En daarna is het belangrijk dat je aan gaat melden bij Hartslag Nu, zodat je geregistreerd wordt als in de buurt een hartstilstand plaatsvindt en dat je kunt helpen. Er is niks zo vervelend als gehoord hebben in de buurt dat er een hartstilstand is en dat je het niet gehoord hebt.
Als je met een vereniging een cursus wil volgen, kun je altijd een bijdrage vragen bij de gemeente. Je kunt op de website, en dan ga je naar AED en daar krijg je alle gegevens.
Aanmelden
Wil jij je aanmelden voor een cursus? Ga naar de website van de gemeente of naar de website van Stichting Reanimatie en AED Onderwijs Helden en Omstreken.
Ook jij kunt helpen.
Want als elke seconde telt, is snelle hulp van levensbelang.