Informatiebijeenkomst Grenzeloos Meten

Op 22 maart 2023 is een informatiebijeenkomst 'Grenzeloos Meten'. De bijeenkomst is voor iedereen die meer wil weten over de luchtkwaliteit in onze regio en wil bijdragen om dit beter in kaart te gaan brengen.

Een goede luchtkwaliteit is namelijk belangrijk voor een gezonde en fijne leefomgeving.

Regionaal meetnetwerk

De bijeenkomst wordt georganiseerd door gemeente Horst aan de Maas, gemeente Peel en Maas, gemeente Venray en provincie Limburg die samen 1 regionaal meetnetwerk gaan inrichten. Met dit regionale netwerk wordt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de lokale luchtkwaliteit. Het meten van fijnstof en geur staat in dit project centraal.

Wethouder Rob Wanten: 'Met Grenzeloos Meten zetten we de eerste stappen naar een regionaal dekkend meetnetwerk. Hiermee krijgen we een beter beeld van de werkelijke luchtkwaliteit en kunnen we betere keuzes maken om de luchtkwaliteit te verbeteren.'

Fijnstofmeters bij inwoners en ondernemers

Verspreid over de 3 gemeenten komen fijnstofsensoren die 3 jaar meten. De gemeenten zijn op zoek naar inwoners en ondernemers die willen deelnemen aan het meetnetwerk. De deelnemers krijgen een sensor in de tuin om ter plekke fijnstof te meten. De regio streeft daarbij naar een gelijke verdeling van de meetpunten.

Meer inzicht in lokale luchtkwaliteit

Met het project 'Grenzeloos Meten' zetten de gemeenten samen met de provincie de eerste stappen voor een regionaal dekkend meetnetwerk. Luchtkwaliteit is namelijk niet gebonden aan grenzen. Het inzicht in de lokale luchtkwaliteit maakt het mogelijk om het beleid beter af te stemmen op de omgeving.

Aanmelden bijeenkomst Grenzeloos Meten 22 maart 2023

Inwoners en ondernemers die meer willen weten over het project Grenzeloos Meten, of interesse hebben in meetapparatuur voor fijnstof kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst. De bijeenkomst is op 22 maart 2023 in de Turfhoeve, Midden Peelweg 1, 5975 MZ Sevenum.

De inloop is vanaf 19.00 uur. Het inhoudelijke programma start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Aanmelden is mogelijk tot en met 20 maart 2023.