Koninklijke Onderscheiding

Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient, dan kunt u hem of haar daarvoor voordragen. Die persoon moet bijzondere verdiensten voor de samenleving hebben of hebben gehad.

Iedereen kan een onderscheiding aanvragen voor een ander. De nadruk ligt op de bijzondere verdiensten en prestaties voor de gemeenschap van de persoon die voor een onderscheiding wordt voorgesteld. Het is geen recht, maar een blijk van erkenning vanuit de maatschappij.

Uw aanvraag

Voordat u de aanvraag indient, is het verstandig om contact op te nemen met de adviseur Kabinet. Zij kan u in grote lijnen vertellen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn om voor een onderscheiding in aanmerking te komen. Zo voorkomt u teleurstellingen en weet u zeker dat het verzoek op de juiste manier in behandeling wordt genomen.

Moment van uitreiking

Een Koninklijke Onderscheiding kan worden uitgereikt bij twee gelegenheden:

  • Tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen'. Dit is de dag voor Koningsdag. Het voorstel hiervoor dient u in vóór 1 juli in het jaar ervoor.
  • Bij een bijzondere gelegenheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een afscheid of een jubileum. Het voorstel hiervoor dient u minimaal 6 maanden ervoor in.

Aanvragen

U dient een aanvraag in met het formulier Koninklijke onderscheiding.