Inspiratielab Peel en Maas krijgt groen licht

Inspiratielab Peel en Maas kan officieel aan de slag in de kas op de voormalige VMBO locatie. Het college van Peel en Maas heeft besloten dat het Inspiratielab een mooi maatschappelijk initiatief is en heeft een exploitatie- en investeringsbijdrage beschikbaar gesteld.

Inspiratielab Peel en Maas

Het Inspiratielab is een burgerinitiatief waarbij een open en laagdrempelige ontmoetingsplek gecreëerd wordt voor jongeren tussen 11 en 25 jaar uit Peel en Maas. Het wordt een fijne plek waar jongeren kunnen relaxen, zichzelf kunnen zijn, anderen kunnen ontmoeten, gezien en gehoord worden en waar ze inspiratie en nieuwe energie kunnen opdoen. Daarbij zijn ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen 3 belangrijke uitgangspunten.

'Jongeren zijn onze toekomst en zij verdienen een stoere maar huiselijke plek, om elkaar te ontmoeten, te ontdekken waar hun talenten liggen en samen dingen te ondernemen, zodat ze sterker in hun schoenen staan' zeggen de initiatiefnemers van Inspiratielab Peel en Maas. Inspiratielab is onze formele naam, de locatie in Panningen heet Plant-Aardig.

Inspiratielab Peel en Maas is onderdeel van de Roger That Inspiratielabs. De inspiratielabs vallen onder de Rogier Hulst Foundation. Deze stichting zet zich in voor laagdrempelige inloopmogelijkheden waar jongeren hun mentale gezondheid kunnen versterken.

Proefdraaien

'Wij hebben in de kas op de voormalige VMBO locatie al een tijdje ervaring op mogen doen', zegt Lilian, een van de initiatiefnemers van Inspiratielab Peel en Maas. 'De jongeren die hier komen zijn positief. We merken dat de jongeren die komen vrijer worden, onderling sociaal contact leggen, hun verhaal kwijt kunnen en zich op langere termijn positief opstellen naar anderen. Je ziet het zelfvertrouwen groeien.'

'We zijn heel blij met deze locatie omdat deze gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen, dicht bij de middelbare scholen en het centrum. We hebben al een mooie samenwerking met het Buurtcollege Agora, het Bouwens en diverse maatschappelijke organisaties. De kas staat midden in een woonwijk, de eerste contacten zijn al gelegd. Dit willen we de komende tijd verder uitbouwen. We willen er niet alleen voor jongeren zijn, maar ook een functie vervullen voor de buurt. Zodra het mogelijk is, organiseren we een koffiemoment voor de buurt.'

Mooie toevoeging voor de omgeving om tuinderskas nieuw leven in te blazen

'Bij het her invullen van locaties kijken we buiten woningbouw ook naar andere opgaven die er in de omgeving zijn', zegt wethouder Rob Wanten. 'Bij het ontwikkelen van de VMBO locatie hebben we de tuinderskas als plek gereserveerd voor een maatschappelijk initiatief. Na onze brede oproep was er direct al interesse, maar dit soort initiatieven heeft vaak een wat langere aanlooptijd nodig. We zijn erg blij dat, nu de eerste woningen opgeleverd zijn, er ook een mooi initiatief gevonden is om de tuinderskas nieuw leven in te blazen. Het wordt een waardevolle aanvulling voor deze locatie en de hele buurt.'

Mentale gezondheid belangrijk

'Mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren hebben extra aandacht nodig en wij zijn blij met alle initiatieven op dit vlak', aldus wethouder Machteld Beukema. 'Plant-Aardig is een uniek concept en een mooie aanvulling op de bestaande voorzieningen voor jongeren in onze gemeente. Dit initiatief biedt een mooie plek met persoonlijke aandacht. Ik hoop dat er veel jongeren binnenlopen om te ontdekken wat Plant-Aardig voor hen kan betekenen.'

Werk aan de winkel

Voor de deuren verder open kunnen, is er nog werk aan de winkel. Het glas van de kas wordt vernieuwd en er komt verwarming. Daarna komt de inrichting van de buitenruimte aan de beurt. Bij alle werkzaamheden betrekt de stichting jongeren. Hergebruik en tweedehands spullen zijn uitgangspunt bij zowel de verbouw, inrichting en activiteiten. Op deze manier ontdekken jongeren en gasten de mogelijkheden die cradle-to-cradle biedt. Jongeren maken kennis met het maakproces van upcycle materiaal en er wordt onder andere ingezet op slowfashion waarin oude ambachten in een nieuw jasje worden geleerd.

Op dit moment is Inspiratielab Peel en Maas geopend op dinsdagmiddag en woensdagmiddag van half 3 tot 5 uur. Op termijn wordt dit verruimd.